TU Delft beveiligt PC’s met VirtuaLock

Dit artikel delen:

De Technische Universiteit Delft heeft een softwarelicentie gekocht van VirtuaLock. Dit is beveiligingssoftware voor laptops en vaste pc's. Saillant detail is dat VirtuaLock is ontwikkeld door Jasper Schuurmans en Sander Schutte, twee oud-studenten van de TU Delft.

Studenten en medewerkers van de TU Delft kunnen voortaan met VirtuaLock gratis hun laptop en pc beschermen tegen diefstal. Op het moment dat VirtuaLock een diefstalpoging detecteert, gaat er een alarm af. De eigenaar ontvangt op zijn mobiele telefoon direct een waarschuwingsbericht.

In geval van diefstal van een laptop krijgen VirtuaLock-gebruikers die zich in de buurt bevinden bovendien een melding op hun scherm dat er een laptop in de buurt wordt gestolen (bereik ongeveer vijftig meter). Door dit laatste aspect zal er een zelfbeschermende situatie ontstaan doordat iedereen op elkaars laptop let.

In de gaten houden

De beveiliging start zodra de computer wordt gelocked, bijvoorbeeld door de screensaver of handmatig door de gebruiker. De computer en alle aangesloten apparatuur, zoals usb-sticks, externe harde schijven, netwerkkabel en stroomkabel worden door VirtuaLock in de gaten gehouden. Daarnaast houdt een centrale server op afstand in de gaten of de laptop er nog is.

Mocht er apparatuur worden losgemaakt, of de laptop heeft gedurende een bepaalde periode geen signaal doorgegeven aan de server, dan gaat het alarm af. De eigenaar krijgt in dat geval dus een sms en naburige gebruikers worden gewaarschuwd. Hiermee kan een mogelijke diefstalpoging vroegtijdig worden verijdeld.

Interview

In een apart interview legt Sander Schutte uit hoe VirtuaLock is ontstaan, welke rol de TU Delft hierbij gespeeld heeft en wat hij verwacht van zijn eigen beveiligingsproduct. Lees daarom ook ‘Veilig het nieuwe werken of BYOD invoeren'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als we dit met de Portunes Methode analyseren, dan zien we dat hier de TuDelft een grote redenatie fout maakt en de situatie per saldo onveiliger in plaats van veiliger maakt. Dan doet de Universiteit Twente het beter.

Dank voor je bericht Q. Trajce Dimkov schrijft in de referentie die je geeft "The results from the study show that surveillance cameras and access control have a limited role in the security of the organization and that the level of security awareness of the employees plays the biggest role in stopping theft." VirtuaLock is bij uitstek een middel om 'Security Awareness' onder medewerkers en studenten te verhogen. Dat sluit dus goed aan bij de bevindingen uit Twente.

@Sander Schutte. Dank voor de reactie. Gegeven het open karakter van een Universiteit, de theoretische mogelijkheden en de praktische ervaringen heeft de Universiteit Twente gekozen voor simpele fysieke beveiliging met kensington locks welke ter beschikking gesteld kunnen worden aan studenten en medewerkers. Hoe simpel deze oplossing ook is, het blijkt uit theoretische modellering en praktische ervaringen de meest effectieve oplossing. Wellicht is het gegeven jullie Business ook leerzaam je eigen model te maken van de TUDelft of een klant met Portunes en daarbij de dreigingen te genereren met de meeste kans van slagen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-03-01T08:07:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.