Student beschermt privacy met applicatie

Dit artikel delen:

Ricardo Neisse van de Universiteit Twente heeft een programma ontworpen om gebruikers van applicaties te beschermen tegen misbruik van hun gegevens. Het programma geeft aan hoe verschillende applicaties omgaan met de privacy van de gebruiker.

Ricardo Neisse promoveert op 30 maart 2012 aan de Universiteit Twente. Hij voerde zijn promotieonderzoek uit binnen de vakgroep Information Systems van het onderzoeksinstituut CTIT. Neisse deed onderzoek naar de vraag hoe applicaties, zoals navigatiediensten, digitale toeristische gidsen en sociale netwerktoepassingen, omgaan met de privacy van gebruikers. Binnen dit onderzoek ontwikkelde hij een prototype van een programma waarmee gebruikers inzicht krijgen in de manier waarop applicaties hun gegevens behandelen. (Mobiele) applicaties verzamelen bijvoorbeeld gps-informatie, contactgegevens en agenda-informatie om hun functionaliteit aan te passen op de situatie van gebruikers.

Identiteitsdiefstal

Neisse: ‘Mensen staan, vaak zonder het te weten, gedetailleerde informatie af in ruil voor dienstverlening, bijvoorbeeld op Facebook. Ze zien dat vrienden een quiz hebben ingevuld en willen deze zelf ook doen. Er wordt gevraagd of de quizapplicatie gebruik mag maken van alle gegevens die Facebook van hen heeft en ze klikken op akkoord omdat ze de quiz willen doen. Gebruikers weten niet hoe betrouwbaar de diensten zijn die deze informatie van hen verzamelen. Ze moeten er maar op vertrouwen dat deze diensten hun privacyvoorkeuren respecteren. Voorbeelden van risico's die gebruikers lopen zijn identiteitsdiefstal, discriminatie of zelfs diefstal omdat dieven weten wanneer gebruikers op vakantie zijn.'

Het programma van Neisse is nog een prototype. Het is nog onbekend of en wanneer het als product op de markt wordt gebracht. Het programma geeft aan welke toepassingen de privacy van gebruikers het best respecteren. Gebruikers worden vooraf geïnformeerd over de privacyrisico's van een applicatie.

Privacyvoorkeuren

Verder kan de gebruiker privacyvoorkeuren opgeven voor elke geïnstalleerde app. Gebruikers hebben bijvoorbeeld verschillende wensen ten aanzien van privacy van hun medische gegevens wanneer deze worden behandeld in een ziekenhuis. Het programma van Neisse houdt daar rekening mee. Neisse: ‘Een zakenman wil bijvoorbeeld niet dat zijn baas via Facebook of Foursquare kan zien dat hij tijdens een zakenreis een bar bezoekt. Of een gebruiker wil niet dat een verzekeringsmaatschappij bijhoudt wat hij doet, om discriminatie te voorkomen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-03-29T13:27:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.