Nederland heeft meeste kwaadaardige websites

Dit artikel delen:

Nederland heeft de meeste websites met kwaadaardige content van Europa, Midden-Oosten en Afrika (emea). Ook staat Nederland op de vijfde plaats van landen van waaruit sql-injecties worden uitgevoerd. Dit blijkt uit het rapport 'Threats Report: First Quarter 2012' van securityleverancier McAfee.

Binnen emea draait bijna een derde van alle Europese websites met kwaadaardige content op een Nederlandse webserver. In de Verenigde Staten bevinden zich op dit moment wereldwijd de meeste beheerservers voor botnets en tevens is dit het land waar de meeste nieuwe kwaadaardige websites worden gehost. Per dag verschijnen hier gemiddeld negenduizend nieuwe gedetecteerde websites met virussen of trojans.

Besmette systemen worden vaak ingezet voor spam, botnets, denial-of-service of voor andere kwaadaardige activiteiten. Deze systemen kunnen zich over de hele wereld bevinden, maar in het eerste kwartaal van 2012 bevonden zich de meeste in de VS. Volgens data verzameld voor het McAfee Global Threat Intelligence-netwerk, was Amerika de voornaamste bron van sql-injecties en cross-site scriptaanvallen. Nederland staat wereldwijd op de vijfde plaats.

Mobiele malware

Verder blijkt uit het onderzoek dat de hoeveelheid mobiele malware in het eerste kwartaal van 2012 sterk is gegroeid, met in totaal achtduizend gedetecteerde nieuwe varianten. Deze toename komt vooral doordat McAfee Labs beter in staat is om in het detecteren en verzamelen van voorbeelden van mobiele malware.

Er zijn in het eerste kwartaal van dit jaar zevenduizend voorbeelden van Android-malware gevonden. Dit is een toename van 1200 procent ten opzichte van het vierde kartaal van 2011. Het merendeel van deze dreigingen is afkomstig van app-markten van derden en niet van de officiële Android-market.

Mac-malware

Ook voor de Mac neemt het aantal malwaredreigingen toe. De Flashback Trojan veroorzaakte in maart 2012 de nodige problemen onder Mac-gebruikers. De hoeveelheid Mac-malware groeide al gestaag. Desondanks is de hoeveelheid kwaadaardige software voor Mac nog altijd beduidend minder dan voor de pc. In het eerste kwartaal werden ongeveer 250 nieuwe malware-varianten voor de Mac gevonden, evenals ongeveer 150 nieuwe varianten die zich voordoen als antivirussoftware.

De hoeveelheid spam die wereldwijd werd verstuurd, nam af tot iets meer dan één biljoen spamberichten per maand aan het einde van maart. Het aantal nieuwe botnets nam in het eerste kwartaal van 2012 verder toe, met op het hoogtepunt bijna vijf miljoen infecties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dat zijn natuurlijk verschrikkelijke aantallen en daar moet men meer aan gaan doen.
Een van de mooiste opties is de veiligheid verbeteren en er komt een mooie gelegenheid om daar iets aan te gaan doen.

Een conferentie in Dubai 17 en 18 september over IT security gericht op het Midden-Oosten en Afrika waarbij al 100+ CIO’s, CISO’s, CSO’s, Heads of IT Security, Heads of IT, from Middle East & North Africa’s biggest companies aanwezig zullen zijn.

Voor meer informatie kunt u uiteraard bij mij terecht.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-05-23T11:38:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.