Rotterdam laat nieuwe data store vrijwillig hacken

Dit artikel delen:
Hacker

Een groep hackers en programmeurs stort zich tijdens een hackathon op informatie die door diverse overheden wordt vrijgegeven. De gemeente Rotterdam en verschillende ministeries bieden data aan over bijvoorbeeld zorg, cultuur, onderwijs en luchtkwaliteit. De gemeente Rotterdam gaat als eerste gemeente een data store openen. De Open State Foundation en partners als TNO, TU Delft en de Hogeschool van Rotterdam gaan tijdens het evenement jonge ondernemers inspireren om bedrijfsplannen rondom open data te ontwikkelen.

Bekende voorbeelden van apps die op basis van open data functioneren zijn Buienradar, Funda en 10.000scholen. Burgers en bedrijven zoeken steeds vaker slimme toepassingen op basis van overheidsinformatie. De overheid heeft een schat aan informatie die ook gebruikt kunnen worden op manieren die zij zelf nog niet kent. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat 13 oktober 2012 zorgdata aanbieden. Voor het eerst worden data uit de begroting van het ministerie van Financiën vrijgegeven. Ook komen er datasets van de gemeente Rotterdam vrij: bijvoorbeeld over luchtkwaliteit en ongedierte.

Open for Business

Het thema van de Rotterdamse hackathon is ondernemerschap. Onder het motto 'Open for Business' worden jonge ondernemers geïnspireerd om business ideeën rondom open data te ontwikkelen.'We zijn op zoek naar de Funda's van de zorg, onderwijs, duurzaamheid en cultuur', zegt medeorganisator Lex Slaghuis, bestuurslid van de Open State Foundation. 'Programmeurs uit omgeving Leiden, Delft, Den Haag en Rotterdam worden opgeroepen in te schrijven, maar ook programmeurs uit andere delen van het land zijn van harte welkom. Inschrijven kan via www.hackdeoverheid.nl.'

'Een slimmer Nederland met een open overheid, daar strijdt de Open State Foundation voor', aldus Slaghuis. 'Wij maken ons sterk voor meer openheid bij overheden in Nederland. Openheid levert innovatie en ondernemerschap op. Toepassingen op basis van open data maken nieuwe diensten mogelijk en versterken de democratie.'

De Open State Foundation organiseert de Hackathon op 13 oktober in samenwerking met Rijksoverheid, Gemeente Rotterdam, Hogeschool Rotterdam, TNO, Internet Valley, TU Delft, WORM, DCMR Milieudienst Rijnmond.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit artikel gaat over iets heel positiefs, maar de kop (en afbeelding) is zeer misleidend.
Hacken heeft niets met bivakmutsen of dingen stuk maken te maken, ondanks wat er in de Van Dalen staat. Het zou fijn zijn om ietsje meer genuanceerd naar de etymologie van het woord te kijken.

Met de data uit de Rotterdamse datastore is al een leuke app ontwikkeld om Rotterdamse speeltuinen, parken, kinderboerderijen en skatebanen te vinden: http://itunes.apple.com/us/app/playgrounds-rotterdam/id565898635?ls=1&mt=8

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-10-08T11:03:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.