Viruswaarschuwing treft Windows Media Player

Dit artikel delen:

Computergebruikers worden gewaarschuwd dat ze voorzichtig moeten zijn wanneer ze beelden bekijken. Onlangs werd immers een zwakke plek ontdekt bij de verwerking van PNG-bestanden (Portable Network Graphic) door populaire toepassingen zoals MSN Messenger en Windows Media Player.

Het probleem doet zich voor bij toepassingen zoals Windows Media Player 9.0 (wanneer deze draait op Windows 2000, XP Service Pack 1 en Server 2003), Windows Messenger versie 5.0 (standalone versie die kan worden geïnstalleerd op alle ondersteunde besturingssystemen), en MSN Messenger 6.1 en 6.2. Deze toepassingen gebruiken het PNG-formaat om pictogrammen of gelijksoortige andere beelden te bekijken. Er treedt een fout op bij de verwerking van dit soort bestanden, waardoor een willekeurige code op kwetsbare systemen kan worden losgelaten. In september vorig jaar werd een gelijkaardig probleem met Jpeg-bestanden ontdekt.

Omdat de betrokken toepassingen zo vaak worden gebruikt, waarschuwt it-veiligheidsfirma Panda Software dat de "kans erg groot is" dat virussen dankbaar gebruik zullen maken van dit probleem. Luis Corrons, directeur bij PandaLabs: "Telkens wanneer er een veiligheidsprobleem opduikt in een populair programma, proberen de makers van kwaadaardige codes hier zo snel mogelijk gebruik van te maken."

"Uit onze ervaring blijkt dat de tijdspanne tussen de ontdekking van een zwakke plek en het ontstaan van een virus dat hierop inspeelt, steeds korter wordt. Daarom is het zo belangrijk dat men steeds over de laatste versies beschikt van de programmas die op de computer staan."x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-15T09:22:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.