Phishing-aanvallen nemen hand over hand toe

Dit artikel delen:

Het aantal phishing-aanvallen is in de maand januari ten opzichte van de maand december flink toegenomen. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de 'Anti-Phishing Working Group' (APWG). Er werden 12,485 nieuwe phishing e-mails verzonden in de maand januari. Dat is 42 procent meer dan in de maand december.

Bij phishing worden nep e-mails naar nietsvermoedende mensen gestuurd. Vervolgens wordt geprobeerd om bij diezelfde mensen creditcard- en bankgegevens los te peuteren.

Het aantal websites dat phishing-methoden ondersteunt nam in de maand januari toe tot 2560, een stijging van 47 procent ten opzichte van de maand ervoor. De APWG heeft de indruk dat het aantal pc’s dat het slachtoffer is geworden van een phishing aanval ook aan het stijgen is.

Met name financiële instellingen zijn nog steeds het slachtoffer van phishing-aanvallen. Van de negen behoorden acht in ‘gekaapte’ merknamen toe aan financiële instellingen. “Partijen die zich schuldig maken aan phishing blijven zich kennelijk uitgeven voor partijen uit de financiële sector om vertrouwen te wekken bij slachtoffers," zegt de hoogste man van de APWG, Peter Cassidy.

Een gemiddelde phishing-site is 5,8 dagen actief. In de Verenigde Staten (goed voor 32 procent) zijn de meeste te vinden, gevolgd door China (13 procent) en Zuid-Korea (10 procent).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik krijg ook diskwijls dit soort e-mails binnen als particulier zijnde. Ik heb echter nog een ander probleem betreffende e-mail die ik ontvang, nl. ik krijg e-mails binnen met mijn eigen e-mailadress als afzender. Daar zou ik ook graag een iets tegen willen doen, want ik zie dat als inbreuk op mijn privacy.

Gaarne uw reactie in deze

Dit kan een vorm van e-mail spoofing zijn

Is je systeem geen BOT geworden welke word gebruikt voor het verzenden van spam?

Daarbij kan vrijwel iedereen email versturen met fictieve afzender gegevens, ik zou eens in de header van die berichten kijken om de mailserver te traceren (indien mogelijk) en dan bij de beheerders daarvan een abuse melding doen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-01T10:54:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.