Prinjesdag 2013

Ministerie breidt Team High Tech Crime verder uit

Dit artikel delen:

De politie krijgt extra capaciteit om de cybercriminaliteit harder aan te pakken. Hierdoor is een toename mogelijk van het aantal High Tech Crime opsporingsonderzoeken tot twintig per jaar. Dit jaar worden vijftien van dit soort onderzoeken gedaan. In 2010 waren het er nog maar vijf. Het team van cyberrechercheurs wordt daarom stapsgewijs uitgebreid tot 120.

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) kondigt dit aan in zijn nieuwe begroting. Volgens hem verdient de samenwerking met het bankwezen extra aandacht. Doel is betere selecties en keuzes bij de bestrijding van cybercrime te maken. Verder is uitbreiding van opsporingsbevoegdheden voorzien. De Wet Computercriminaliteit III moet dat mogelijk maken. De bewindsman onderstreept dat de rechtshandhaving op het internet meer zichtbaar moet worden. Via concrete acties moeten burgers ervan worden overtuigd dat er ook echt iets gebeurt.

Meer cyberrechercheurs

In 2011 startte het Team High Tech Crime met dertig man. Vorig jaar kwamen daar nog eens dertig man bij en in 2013 groeit de omvang naar negentig cyberrechercheurs. Volgend jaar komt het totaal aan medewerkers op 120.

Het team houdt zich onder andere bezig met het neerhalen van botnets. Het werkt hierin internationaal samen met andere organisaties. Vorig jaar handelde de unit negen grote zaken af, dit jaar moeten dat er vijftien worden en in 2014 wordt dit naar verwachting twintig. Als de Wet Computercriminaliteit III in 2014 aangenomen wordt, dan krijgt het Team High Tech Crime ook meer hack-bevoegdheden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-09-18T10:14:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.