Prinsjesdag 2013

Defensie richt versneld cyberdivisie DCC op

Dit artikel delen:

Het Defensie Cyber Commando (DCC) wordt versneld opgericht. Dit blijkt uit de Miljoenennota. Het ministerie van Defensie doet dit door recente problemen op dit gebied. Het DCC moet het militaire vermogen ontwikkelen om actief cyberoperaties uit te voeren. Eind 2015 moet het DCC volledig operationeel zijn.

In voorbereiding op de komst van het DCC komt begin volgend jaar het Defensie Cyber Expertise Centrum (DCEC) tot stand. Minister Hennis-Plasschaert (Defensie) wijst er op dat de taak van de krijgsmacht zich niet meer beperkt tot ‘ter land, ter zee en in de lucht’. Naast de ruimte is het digitale domein inmiddels het vijfde gebied voor militair optreden.

Nederland moet niet alleen zijn digitale weerbaarheid versterken maar zelf ook cyberoperaties kunnen uitvoeren. Die laatste taak is offensief. Ook het inlichtingenwerk in het digitale domein moet beter. De MIVD werft daartoe momenteel personeel. Bovendien wordt de samenwerking met de AIVD hechter. Een gezamenlijke eenheid voor ‘signals intelligence’ is in de maak.

Het Defensiebreed Computer Emergency Response Team (DefCERT) is sinds kort volledig operationeel. Taak is de defensienetwerken te bewaken. Het DefCERT versterkt de samenwerking met het Nationaal Cyber Security Center (NCSC).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

In verschillende artikelen heb ik mevrouw Hennis-Plasschaert aangesproken op de grove onkunde en incompetentie die er binnen haar gebied van verantwoordelijkheid aan het plaats nemen is.

Deze is een opvolgende zeer dure fail die de belastingbetaler mag gaan financieren. Het initiatief is bijzonder goed alleen is het zij die geen enkele verstand van zaken heeft. Alleen dat al zal de reden zijn.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-09-18T11:28:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.