ICT-thriller Paranoia nu in de bioscoop

Dit artikel delen:

De spionagethriller Paranoia, die zich afspeelt in de Amerikaanse ict-branche, vestigde Joseph Finder in 2003 zijn reputatie als thrillerschrijver. Inmiddels is deze zogeheten pageturner verfilmd en te zien in Nederlandse bioscopen. Regisseur is Robert Luketic, de hoofdrollen worden gespeeld door Liam Hemsworth, Harrison Ford, Gary Oldman en Amber Heard.

De roman Paranoia geeft een levensecht beeld van de Amerikaanse ict-branche. In de thriller werkt hoofdpersoon Adam Cassidy voor Wyatt Telecom. Na een uit de hand gelopen akkefietje chanteert topman Nicholas Wyatt hem en moet hij gaan spioneren bij Trion Systems, het bedrijf van ict-grootheid Jock Goddard. Voor hij het door heeft raakt Adam betrokken bij een gevaarlijk kat-en-muisspel en vreest hij voor zijn leven én voor dat van zijn bloedmooie date Emma Jennings.

Auteur Joseph Finder baseerde zijn personage Jock Goddard deels op Intel-stichter Andrew Grove, een Hongaarse immigrant die is uitgegroeid tot the eldest statesman binnen de ict-sector. Nick Wyatt is een mix van eigenschappen van diverse ict-grootheden, onder wie het streberige van Larry Ellison, het briljante van Steve Jobs en het succesvol aan de haal gaan met andermans ideeën van Bill Gates. Zowel Goddard als Wyatt zijn oprichters en zeer competitief ingesteld, maar ze hebben wel verschillende karakters. Wyatt is rijk, agressief en gewetenloos, terwijl Goddard - in de film gespeeld door Harrison Ford - als de oudere, wijzere haast patriarchachtige ceo overkomt. Al blijkt die toch minder heilig dan menigeen denkt.  

Spionage

Finder, die vaker spionagethrillers schrijft over het bedrijfsleven met veel aandacht voor ict en elektronica, bereidde zich voor het schrijven van Paranoia grondig voor. Hij sprak mensen bij firma's als Cisco, HP, Apple, Oracle en Microsoft en sprak daar ook met de 'echte' techneuten. 'Ik heb ook nerds gesproken. Elk bedrijf heeft er wel één. Het zijn aanhangers van complottheorieën, intellectueel, achterdochtig, wereldvreemd...mysterieuze geeks die het prima doen als personage in een thriller', vertelde hij in een interview met Computable.

Eerder werd al de rechtbankthriller High Crimes van Finder verfilmd. De verfilming van Paranoia is overigens niet heel positief ontvangen. Het thema dat de schrijver in zijn boek verwerkt, - hoever kan men gaan in het bespioneren van andere bedrijven om waardevolle informatie te achterhalen? - is een vraag die regisseur Robert Luketic niet sterk genoeg uitwerkt, vindt menig filmrecensent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-10-04T16:44:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.