SIDN beschermt tegen glue record-wijzigingen

Dit artikel delen:
Hacker

Stichting Internet Domein Registratie (SIDN) breidt de dienst .nl Control, waarmee .nl-domeinnamen extra beschermd kunnen worden, verder uit. Met deze uitbreiding kan de houder van een .nl-domeinnaam ongewenste glue record-wijzigingen voorkomen. Een glue record is het ip-adres van een name server. SIDN speelt hiermee in op een groeiende vraag die is ontstaan naar aanleiding van recente security-incidenten met .nl-domeinnamen.

Op dit moment voorziet .nl Control al in het beschermen van ongewenste wijzigingen zoals een wijziging van een domeinnaamhouder, een verhuizing of een opheffing van een domeinnaam. Dergelijke wijzigingen worden niet geautomatiseerd verwerkt, maar pas nadat de domeinnaamhouder expliciet akkoord heeft gegeven hiervoor. Zodra SIDN een wijziging ontvangt, neemt het telefonisch contact op met de domeinnaamhouder en vraagt schriftelijk akkoord voor de wijziging. Pas dan wordt de wijziging doorgevoerd. Het wijzigen van glue records was tot op heden niet opgenomen in deze bescherming.

Optionele uitbreiding

‘Naar aanleiding van recente dns-serverhacks is een groeiende vraag ontstaan naar de mogelijkheid om wijzigingen van glue records te beschermen’, zegt Michiel Henneke, marketingmanager bij SIDN. ‘Zo hebben in augustus kwaadwillenden dns-aanpassingen doorgevoerd bij een van onze registrars met als gevolg dat duizenden domeinnamen verwezen naar websites die malware verspreidden. Een logische stap hierin was het toevoegen van deze bescherming aan de huidige .nl Control-dienst. Aangezien glue record-bescherming niet voor iedereen van toepassing is, hebben we ervoor gekozen om dit als optionele uitbreiding op de dienst aan te bieden.’

Met de optionele dienst wordt het mogelijk de domeinnaam te beschermen tegen ongewenste wijzigingen van de glue records van de in-zone name server. Dit betekent dat het wijzigen van het ip-adres van een in-zone name server (bijvoorbeeld ns1.sidn.nl voor de domeinnaam sidn.nl) voortaan niet meer geautomatiseerd wordt verwerkt. Een glue record-wijziging zal net als de andere wijzigingen pas worden doorgevoerd nadat SIDN telefonisch en schriftelijk akkoord van de houder heeft ontvangen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-10-28T15:59:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.