Cybercrimineel krijgt mogelijk hogere straf

Dit artikel delen:
Hacking

Cybercriminelen kunnen in de toekomst hogere straffen krijgen. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Met het voorstel zet hij een Europese richtlijn om in Nederlands recht.

Op dit moment kunnen cybercriminelen maximaal één jaar celstraf krijgen; als het aan de minister ligt wordt dat twee jaar. Als criminelen ernstige schade toebrengen aan vitale infrastructuren, zoals een overheidsnetwerk of energiecentrale, kan de celstraf oplopen tot vijf jaar. De reden voor Opstelten om cybercriminaliteit forser aan te pakken is dat het kan leiden tot  maatschappelijke ontwrichting of het aantasten van het vertrouwen in het financieel-economische systeem.

Safe haven

Een Europese aanpak van computercriminaliteit is noodzakelijk, want als in alle Europese lidstaten dezelfde regels gelden voor het strafbaar stellen van cybercrime, zijn er voor kwaadwillenden geen ‘safe havens’ meer. Daarmee worden landen bedoeld waar bepaalde feiten niet strafbaar zijn of waar lagere straffen worden gehanteerd. Voor kwaadwillenden betekent het verdwijnen van de safe havens dat ze niet meer vanuit die landen kunnen werken aan aanvallen op Nederlandse bedrijven, burgers en overheid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is een beetje politiek oeverloze retoriek van Ivo Opstelten. Zat daar nog een beetje werkelijk ruggengraat en oprechtheid in dan prima, niets meer dan dat.

Trias Politicas
Ivo weet dondersgoed dat hij, zelfs al wetgeving word aangenomen, dat hij aan loopt tegen wat een rechter uiteindelijk zal beslissen en die staan volkomen los van de politiek. Dus je kunt strafmaat wel verhogen, het is maar helemaal de vraag of de rechter dan ook als zodanig zal oordelen.

Te ingewikkeld om....
De tijd dat je je achterdeur open kon laten staan is al een tijdje voorbij. Laat je de deur open en er komt iemand in je huis, heb je juridisch geen poot om op te staan. Geen SKG*** slot? Jammer dan zal de verzekering zeggen.

Die lijn is ook door te trekken naar genomen maatregelen de hacker buiten de deur te houden. Natuurlijk zien wij de absolute idiotie dan ook toenemen dat je als 'slachtoffer' maar moet bewijzen ook echt slachtoffer te zijn en genoeg maatregelen hebben genomen om de hacker buiten de deur te hebben gehouden. Anders...

Je kan het politiek opportunisme noemen die verder weinig werkelijk toegevoegde waarde heeft. De werkelijke hacker? Die denkt zich vele male beter in dan een beetje onbetrouwbaar politicus die zijn collega op het verkeerde been kan zetten zonder enige consequentie.

Dat moeten u of ik of die hacker eens proberen...

Wat hier niet het artikel wordt genoemd is dat de plannen voor een ontsleutelingsverplichting ook gewoon doorgezet worden met nu nog een beperking tot terrorisme en kinderporno maar het valt te raden dat het mogelijkheden biedt voor uitbreidingen.

De politie die in uw bedrijfsgeheimen komen spitten en dit even doorspelen aan hun internationale collega's? Dat mag nu nog belachelijk klinken maar de deur wordt hier nu wel op een kier gezet.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-02-10T09:10:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.