CBS: 450.000 online shoppers opgelicht

Dit artikel delen:
E-commerce

In 2013 zijn meer mensen opgelicht tijdens het online winkelen dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2012 werd ongeveer 2,7 procent van de internetshoppers opgelicht. In 2013 was dat 3,1 procent. Ongeveer 3,3 procent van de ondervraagde Nederlanders van vijftien jaar of ouders zegt ooit te zijn opgelicht bij een verkoopproces via internet. CBS raamt het aantal slachtoffers op 450.000.

Het gaat daarbij vooral om koopfraude, waarbij bestelde en betaalde spullen niet geleverd zijn. CBS: 'De stijging kan samenhangen met de toename van het kopen via internet. Verkoopfraude, waarbij geleverde goederen of diensten niet betaald worden, komt veel minder voor en bleef vrijwel gelijk.'

Tegenover het gestegen aantal oplichtingen tijdens online verkoopprocessen staat een daling van het aantal skimming-zaken. In 2013 gaf 1,3 procent aan slachtoffer te zijn geweest van identiteitsfraude via elektronische betaalsystemen of via het internet, iets minder dan de 1,5 procent in 2012.

Wel melding, maar weinig aangiften

CBS: 'De daling komt vrijwel geheel door de afname van skimming, het kopiëren van een bankpas of creditcard bij een betaal- of pinautomaat. Het aandeel dat hiervan slachtoffer werd daalde van 1,1 procent in 2012 naar 0,8 procent in 2013. Dit komt mogelijk door nieuwe maatregelen van banken, zoals het vervangen van de magneetstrip op een betaalpas door een chip en het standaard uitschakelen van betaalpassen buiten Europa.' Het aandeel dat naar eigen zeggen te maken kreeg met phishing of pharming, bleef gelijk op 0,4 procent.

Volgens CBS is in 2013 in één op de vijf gevallen van koop- of verkoopfraude via internet aangifte gedaan bij de politie. Bij identiteitsfraude was dat aandeel met 13 procent nog lager. Van identiteitsfraude wordt wel vrijwel altijd melding gedaan bij de bank, en in mindere mate bij de politie, voor verdere afhandeling. Gedupeerden van (ver)koopfraude maakten in minder dan de helft van de gevallen melding van het delict.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dus heb je door die vele variabele factoren weer helemaal niets aan deze cijfers. Een artikel en presentatie als deze krijgen alleen juiste vorm en kleur als er vrij exact kan worden gesteld om welke getallen het gaat.

Het word steeds vaker natte vingerwerk bij het CBS.

Schadelijk.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-06-16T11:34:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.