Sector praat Opstelten bij over security

Dit artikel delen:

Minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten, heeft 3 september 2014 een werkbezoek gebracht aan verschillende ict-bedrijven. Daar is hij bijgepraat over hun activiteiten op het gebied van beveiliging. Opstelten bezocht onder meer Microsoft en Schuberg Philis en sprak met ontwikkelaars van Afas. De minister ging ook in op de zakelijke kansen voor ict-bedrijven die security biedt.

In het eerste deel van het sectorbezoek werd de minister bij Microsoft geïnformeerd over de inzet van security-toepassingen in de stad en bij gevechtsvliegers. Microsoft lichtte ook het besluit toe om de ondersteuning van besturingssysteem Windows XP om veiligheidsredenen te stoppen. Vervolgens sprak Opstelten met de afgevaardigden van verschillende Nederlandse software-ontwikkelaars over hun security-aanpak. Aan die gesprekken namen afgevaardigden van Afas, Technolution en Vitalhealth deel. Organisator van het werkbezoek, brancheorganisatie Nederland ICT: 'De ondernemers hebben de minister laten zien dat veiligheid van een dynamisch product als software niet in regelgeving te vangen is. Hun boodschap: zorg dat opdrachtgevers in vitale sectoren de juiste afspraken hierover maken met hun leveranciers.'

De minister bracht ook een bezoek aan ict-dienstverlener Schuberg Philis. Daar is hij bijgepraat over de rol die ict-bedrijven spelen bij het beheer en 24-uur draaiend houden van kritische bedrijfsprocessen in vitale sectoren, zoals bij banken, energiebedrijven en overheidsinstellingen. Vervolgens ging de minister met de Nederlandse cyber security-ondernemers Coblue Cybersecurity, Compumatica en Fortytwo in gesprek over de businesskansen die cyberbeveiliging Nederland biedt.

Samenwerken

Nederland ICT: 'Uit de gesprekken tussen de ondernemers en de minister blijkt dat kennis die bedrijven op het gebied van cyber security hebben nog veel meer gebruikt kan worden in het bedenken van oplossingen. Cyber security kan de overheid immers niet alleen, dat vraagt om samenwerking met de markt, zowel in analyse als aanpak van het probleem.'

Aan het eind van het werkbezoek benadrukte Opstelten de kansen die cyber security biedt: 'Belangrijke drijvers voor onze economie en maatschappij zijn de toepassing van ict en de kracht van onze internetinfrastructuur. Ik ben trots op de gedrevenheid van de ict-sector voor innovatie en voor cybersecurity. Nederland heeft een groot potentieel als 'safe place to do business'. Om dit te bereiken is samenwerking van groot belang.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De minister is niet bijgepraat over security in het algemeen, maar over een aantal securityzaken / -producten van een paar leveranciers. Ik heb niet de illusie dat hij nu opeens wel verstand gaat hebben van zowel ICT als van beveiliging.

mooi, dat is weer geborgd ;-)

Dus ome Ivo gaat straks weer met wat geleerde buzzwoorden gooien?

En van die 'safe place to be' is leuke retoriek maar de werkelijkheid is wel anders als je o.a. als land op de 3e plek staat qua hoster van botnets en andere ongure zaken. De man zit er wel eens vaker faliekant naast. Niet gek als je bedenkt dat hij van deze materie geen kennis heeft en ook geen blijk geeft om bij te leren.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-09-04T11:59:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.