Investering in security zet door

Vraag naar cloudspecialisten en webdevelopers stijgt

Meer geld

De trend was vorig jaar al ingezet en zet dit jaar door: er wordt meer geïnvesteerd in security van geautomatiseerde systemen. Tegelijkertijd valt waar te nemen dat de groei van het totaal aan it-investeringen afvlakt. Dat beveiliging meer geld krijgt, is logisch, gezien de waarde die it'ers hieraan hechten voor privacy en governance. Dit blijkt uit onderzoek in het vierde kwartaal van 2014 van Computable en Jaarbeurs. Uit de Computable ICT Barometer blijkt ook dat de vraag naar softwareontwikkelaars en applicatiebeheerders iets is teruggelopen. De vraag naar cloudspecialisten en webdevelopers steeg juist.

Uit de meest recente Computable ICT Barometer is af te meten dat het investeringsgedrag niet veel verandering laat zien ten opzichte van het vierde kwartaal 2014. Bijna 90 procent van de respondenten verwacht dat hun organisatie de komende maanden geld blijft steken in zowel ict-producten als -diensten. Er is een lichte groei van de investeringen te verwachten. In het derde kwartaal van 2014 gaf 13 procent aan een duidelijk grotere investering te verwachten, tegenover 15 procent in januari van dit jaar. 25 procent tegenover 28 procent verwacht 'iets meer', 40 procent tegenover 35 procent 'blijft gelijk', en 16 procent tegenover 14 procent 'iets minder'.

Security bovenaan

Interessant is te zien waaraan het geld dan wordt besteed. Meer dan de helft (56 procent) geeft aan dat het geld naar security gaat. Dat is op zichzelf wel logisch, gezien alle bedreigingen waaraan geautomatiseerde systemen bloot staan. Geheime diensten hebben digitale systemen als informatiebron ontdekt, dan wel als middel om obstructie te plegen. Bedrijfsspionage, chantage, digitale diefstal; je hoeft de kranten maar open te slaan om te zien dat velen hun best doen om systemen te infiltreren. Misschien hoort een goed georkestreerde DDoS-aanval tegenwoordig wel in het pakket maatregelen om concurrenten naar het leven te staan.

Toch blijken de grootste security-issues te zitten in het gedrag van gebruikers. In de Computable ICT Barometer is daarom als deelthema security onderzocht en hieruit blijkt dat medewerkers de grootste bedreiging vormen voor de beveiliging van bedrijfsdata. Dit vindt althans 55,1 procent van de ondervraagden aan het Computable-onderzoek over security. Dit is te ondervangen door bewustzijnscampagnes te voeren, maar vooral ook door het monitoren van het gedrag van gebruikers. Ook de handel en wandel van administrators dient te worden geregistreerd. Alle bevindingen uit het securityonderzoek zijn al samengebracht in een speciale whitepaper.

Naar de cloud

Uit het te verwachten investeringsgedrag blijkt 'overstappen naar de cloud' een goede tweede te zijn met 41 procent groei. Investeringen in de netwerkinfrastructuur is met een te verwachten groei van 36 procent nummer drie.

Overstappen naar de cloud (de eigen systemen en mensen voorbereiden op verwerking van gegevens bij 'derden') doe je wel of niet, zo lijkt het. Want tegenover een verwachte groei van 41 procent, zegt 24 procent dat dit niet van toepassing is. Iets dergelijks zien we bij het onderwerp outsourcing (de tweelingbroer van cloud computing): 26 procent verwacht een groei in de bestedingen, terwijl 25 procent aangeeft dat dit onderwerp niet van toepassing is op hun organisatie.

In de Computable ICT Barometer is ook onderzoek gedaan naar it-servicemanagement (itsm). Het interessantste uit dit deelonderzoek is het verschil tussen grote en kleinere organisaties als het om itsm gaat. Zo blijken de grote bedrijven hun pijlen in 2015 te richten op klanttevredenheid, waar de middelgrote en kleine organisaties kostenbesparing op de agenda hebben staan. Het helpt door proactiever te zijn en minder geld aan brandjes blussen te besteden; dan stijgt klanttevredenheid vanzelf. Alle bevindingen uit het itsm-onderzoek zijn ook samengebracht in een speciale whitepaper.

Cloudspecialisten enwebdevelopers

Niettemin blijkt cloud computing in elke organisatie een rol te spelen, al dan niet op de achtergrond. Dit valt af te leiden uit een lichte stijging van de vraag naar cloudspecialisten bij organisaties. Een lichte stijging die ook is waar te nemen bij de vraag naar webdevelopers.

Over het algemeen vlakt de groei van het aantal ict-vacatures enigszins af. Nog steeds verwacht 38 procent dat het aantal vacatures toeneemt, maar in oktober 2014 lag dat percentage nog op 42. In beide kwartalen geeft een kwart aan te verwachten dat er een daling van de vacatures binnen de eigen organisatie zal optreden. Vooral de respondenten die bij financiële instellingen en in de industrie werkzaam zijn, verwachten dat er minder banen vrij zullen komen.

Softwareontwikkelaar is nog steeds de meest gevraagde ict-functie, maar in iets mindere mate dan het voorgaande kwartaal; 22 procent tegenover 28 procent. Ook de vraag naar applicatiebeheerders is enigszins gedaald van 22 procent naar 17 procent.

Vertrouwen

Het vertrouwen in de economie blijft groeien. Iets meer dan de helft (54 procent) van de organisaties beziet de ontwikkelingen van de markt waarop zij actief zijn blijmoedig. Zij verwachten een groei voor de komende twaalf maanden. Het is geen verrassing dat, gezien de chaos in de zorgsector, medewerkers van overheids- en zorginstellingen minder optimistisch zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Cybercriminelen richten zich steeds vaker op de medewerkers van organisaties. Met geavanceerde methodes proberen ze via de medewerkers toegang te krijgen tot informatie en/of systemen. Van alle security incidenten wordt nog steeds 40% veroorzaakt door (vaak onbewust) onveilig gedrag van medewerkers. Deze medewerkers dienen daarom bewust te worden gemaakt van de gevaren en dreigingen waaraan ze (op het werk én thuis!) bloot staan. Bewuste en gemotiveerde medewerkers vergroot de weerbaarheid van de organisatie en verlaagt het aantal security incidenten. Goed te zien dat het Computable onderzoek aangeef dat veilig gedrag van medewerkers een belangrijke rol speelt bij het verlagen van de risico's.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-03-06T08:44:00.000Z Teus Molenaar