CeBIT 2015

Duits consortium werkt aan IoT-beveiliging

Partners: DT, Infineon, Hirschmann en Wibu-Systems

Dit artikel delen:
Handen

Vier Duitse bedrijven slaan de handen ineen om ict-beveiligingsoplossingen rond productieprocessen uit te denken. Het betreft Deutsche Telekom (DT), Infineon Technologies, Hirschmann en Wibu-Systems. Het samenwerkingsverband vindt zijn oorsprong in de initiatieven die in Duitsland vorig jaar zijn ontplooid rond het thema internet of things (IoT), dat in dat land Industry 4.0 wordt genoemd. Op de CeBIT, die deze week in Hannover plaatsvindt, presenteert Deutsche Telekom deze 'out of the box'-aanpak voor slimme fabrieken.

Deutsche Telekom is, evenals dochteronderneming T-Systems, met industriële partners betrokken bij het implementeren van snelle breedbandverbindingen en het inrichten van it-oplossingen volgens Industry 4.0-concepten. Samen met de andere partijen in het consortium werkt het telecomconcern de komende maanden aan een ’out of the box’-beveiligingsoplossing.

Infineon Technologies levert daarvoor beveiligde besturingscomponenten, zoals chips op smart cards en computerchips met beveiligingregisters (zogeheten trusted platform modules: tpm). Hirschmann levert routers met tpm-identificatie, terwijl Wibu-Systems zijn Codemeter-oplossingen voor het cryptografische beschermen en identificeren van industriële besturingsprocessen en data inbrengt.

Slimme fabriek

Volgens het consortium is de beveiliging van processen en data (inclusief door machines gegenereerde gegevens) van doorslaggevend belang voor het succes van op basis van IoT-ingerichte 'smart factories'.

In zo'n productieomgeving, volledig aangestuurd via digitale informatie, komt de informatiestroom tot stand door de uitwisseling van data tussen conceptbedenkers, marketeers, ontwikkellaboratoria, productiebedrijven en de partners in de logistieke keten. Die data komen uit interne bedrijfssystemen, maar ook uit cloudtoepassingen.

Via deze big data-verzameling zouden alle processen van conceptuele fase tot aflevering bij de klant beter op elkaar afgestemd kunnen worden. Fabrikanten zijn daardoor in staat sneller in te spelen op de actualiteit in bijvoorbeeld de vraag naar hun producten of het aanbod van grondstoffen. Ook kunnen ze vroegtijdig het ontwerp aanpassen aan de hand van gewijzigde inzichten of onder invloed van wet- en regelgeving.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-03-18T11:03:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.