Securitybewustzijn Belgisch bedrijfsleven groeit

Dit artikel delen:

Het securitybewustzijn is zichtbaar gestegen bij het topmanagement van Belgische bedrijven. Maar tegelijkertijd blijken de meest voorkomende incidenten voort te komen uit een gebrek aan bewustzijn van het personeel. Dit toont onderzoek van PwC Belgium in samenwerking met Jaarbeurs aan.

Om een duidelijker beeld te krijgen van de situatie op het vlak van cyber veiligheid is voor het tweede jaar op rij de Information Security Breaches Survey uitgevoerd onder leiding van PwC Belgium in samenwerking met Jaarbeurs, de organisator van Infosecurity Belgium, en het Belgian Cybercrime Centre of Excellence for Training, Research and Education (B-CCENTRE). Het onderzoek werd uitgevoerd bij zowel mkb’s als grote ondernemingen in België. De resultaten werpen enig licht op de meest voorkomende cyberdreigingen en welke acties bedrijven kunnen nemen om deze te vermijden. Verder worden ook bepaalde evoluties ten opzichte van vorig jaar aangehaald en besproken.

Dat informatiebeveiliging steeds belangrijker wordt bij het topmanagement wordt bevestigd door de resultaten van de survey. Bijna 70 procent van de ondervraagde managers geeft aan ict-beveiliging het prioriteitsniveau 'hoog' tot 'zeer hoog'. Het security-bewustzijn bij deze groep is zichtbaar gestegen ten opzichte van vorig jaar, wat zich vertaalt in hogere investeringen in ict-beveiliging.

Ondanks deze investeringen geeft één op de vijf respondenten aan te vrezen niet over voldoende opgeleide mensen te beschikken indien er zich ict inbreuken zouden voordoen. Daarbij blijken de meest voorkomende incidenten voort te komen uit een gebrek aan bewustzijn van het personeel, een tendens die vorig jaar ook al zichtbaar was. Dit benadrukt de nood aan continue beveiligingstraining.

Internet of things

Ook internet of things (IoT)brengt gevaren met zich mee. Zo blijkt het aantal aanvallen op connected consumer devices gestegen ten opzichte van 2014. In het huidige tijdperk waar steeds meer toestellen met elkaar worden verbonden en data uitwisselen, zijn veiligheidsmaatregelen- en investeringen voor de mobiele platformen cruciaal.

Dataprotectie

Verder kan worden vastgesteld dat bedrijven een duidelijke nadruk leggen op het investeren in beveiligingsmaatregelen om vertrouwelijke gegevens en klanteninformatie te beschermen tegen mogelijke inbreuken. Het in stand houden van de bedrijfsreputatie en het voldoen aan de wetgeving zijn hierbij belangrijke aanjagers.

Conclusie

Investeringen in beveiligingsmaatregelen als anti-malware en firewalls blijven essentieel voor de Belgische bedrijfswereld. Daarnaast bestaat er een belangrijke focus op beveiligingstrainingen -en opleidingen om tegen mogelijke inbreuken gewapend te zijn!

Tijdens de vakbeurs Infosecurity.be geeft Marc Sel, Director bij PwC Belgium, in zijn voordracht (op de tweede dag van de beurs om 11u in Paleis 8, zaal 2) meer gedetailleerde informatie en uitleg over de opzet en de onderzoeksresultaten. Bovendien wordt het rapport op de beurs verspreid. Wil je de beurs niet missen? Vraag dan nu een gratis toegangsbadge aan!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-03-20T10:13:00.000Z Birgit Bunt
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.