Ransomware teistert computers Rijkswaterstaat

Dit artikel delen:
Aanval

De ict-systemen van Rijkswaterstaat zijn besmet met ransomware. Dit meldt technologiewebsite Tweakers. Rijkswaterstaat bevestigt de malware-infectie en geeft aan dat er inmiddels maatregelen zijn getroffen. Wat de maatregelen inhouden is niet bekend gemaakt.

Ransomware is malware dat bestanden versleutelt en vervolgens geld aan gebruikers vraagt om de controle terug te krijgen. Bij Rijkswaterstaat zou het gaat om ‘crypto ransomware’, wat doet vermoeden dat het hier de Cryptolocker-variant betreft waar recent nog veel om te doen is geweest.

Rijkswaterstaat heeft inmiddels zijn medewerkers gevraagd om voorzichtig te zijn in het handelen. Zo is opgeroepen om niet zomaar op linkjes of bijlagen te klikken in e-mails. Het is niet bekend hoeveel last Rijkswaterstaat van de ransomware heeft of om hoeveel werkplekken het gaat. Ook wil de overheidsinstelling niet zeggen of er betaald is om van de malware af te komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Met lichte verbazing neem ik dan weer kennis van een dergelijk gebeuren. Je zou toch zeggen dat men bij de overheid een flinke stap vooruit zou hebben gemaakt op het gebied van ICT en beveiliging sinds diginotar.

Wederom een negatief signaal de NL overheid op gebied van ICT en veiligheid te vertrouwen.

MLK 'I have a dream !'
Mischien gewoon eens kiezen voor systemen die niet door de eerste beste amateur lek geschoten kunnen worden.
En die laten onderhouden door lieden die er iets van begrijpen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-03-23T11:58:00.000Z Sander Hulsman