'Internet moet internationaal beschermd worden'

Rapport WRR: regering moet stevig stelling nemen

Dit artikel delen:
Website

De Nederlandse regering moet het belang van betrouwbaar internet beter beschermen en daar in zijn buitenlandbeleid meer prioriteit aan geven. Dat stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een rapport dat 31 maart 2015 is aangeboden aan minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Volgens die raad moet voorkomen worden dat staten regels over bijvoorbeeld privacy en integriteit schenden uit eigen belang.

De bescherming van internet als een collectieve infrastructuur vergt volgens de Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) de internationale aandacht om te voorkomen dat de norm ontstaat dat staten vrijelijk kunnen bepalen of ze wel of niet willen ingrijpen in de centrale protocollen om hun eigen belangen veilig te stellen.

De raad: 'Het internet kan dan kapot gaan, en het vertrouwen in de integriteit van het internet kan eroderen. Het beschermen van het internet als een collectieve infrastructuur vergt juist nu internationale aandacht. (…) Voor ons land vraagt dit om een hoge prioritering van het internet in het buitenlandbeleid en een stevige Nederlandse stellingname.'

In het rapport 'De publieke kern van het internet. Naar een buitenlands internetbeleid' beveelt de raad aan om het internet eigenstandig tot een speerpunt van het Nederlandse buitenlandbeleid te verheffen. Volgens de raad vereist internetveiligheid een diplomatieke inspanning die het in drie aanbevelingen heeft uitgewerkt:

Aanbevelingen

-Bevorder het vastleggen van een internationale norm waarin de centrale protocollen van het internet aangemerkt worden als een neutrale zone, waarin bemoeienis omwille van eigen nationale belangen niet geoorloofd is.

-Bevorder dat internetveiligheid, de veiligheid van het netwerk, en nationale veiligheid in relatie tot het internet op nationaal en internationaal niveau beter van elkaar onderscheiden en afgebakend worden.

 

-Verbreed het werkveld voor de Nederlandse internetdiplomatie, zowel naar nieuwe coalities tussen staten als naar internetbedrijven, ngo’s en de technische gemeenschap.

Digitale poort Europa

Volgens de raad is haast geboden bij de internationale bescherming van het internet. 'Nederland is als belangrijk internetknooppunt en digitale poort tot Europa sterk afhankelijk van het functioneren van het mondiale internet. De integriteit en betrouwbaarheid van het internet - en alle maatschappelijke en economische processen die we daaraan verbonden hebben - rusten op het functioneren van een kern van internetprotocollen en infrastructuren die als mondiaal publiek goed kunnen worden gezien.'

WRR

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) is een onafhankelijk adviesorgaan voor de Nederlandse regering. De WRR geeft de regering gevraagd en ongevraagd advies over onderwerpen vanuit een langetermijnperspectief. Die onderwerpen zijn sector-overstijgend en hebben betrekking op maatschappelijke vraagstukken waarmee de samenleving in de toekomst te maken kan krijgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ben benieuwd wie zich hier voor gaat inspannen, klinkt naar een leuke, niet al te uitdagende positie in het publieke bestuur. Misschien wel een bijbaan voor de "ICT-expert" Ton Elias.

Dit is een utopische gedachte. Iedere inlichtingendienst is bezig om grip te kunnen krijgen op internet. De toekomst is naast internet ook private netwerken te ontwikkelen met andere protocollen.

Geen probleem. ik heb net bij upc servicedesk erover geklaagd en ze zijn er mee bezig. heb al bericht terug.


Geachte mauwerd,

Uw vraag met ticket nummer #143455 is in behandeling en in ons systeem opgeslagen. Vermeld dit nummer svp bij vragen over de voortgang.

Ticket #143455 : "Het internet kan kapot gaan en het vertrouwen in de integriteit van het internet kan eroderen"

noreply@upc.nl

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-03-31T10:30:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.