Symantec-software voor backup meest gebruikt

Computer Profile onderzocht het security hard-en software gebruik

Dit artikel delen:

De backup-oplossing van Symantec is de meest gebruikte backup-toepassing in de Nederlandse zakelijke markt. Dat blijkt uit onderzoek over het gebruik van security hard-en software van Computer Profile onder 3200 it-managers van Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers. Symantec wordt gevolgd door Veeam en Commvault.

Ruim een kwart, 27 procent, van de ondervraagde bedrijven gebruikt Symantec, een op de acht locaties gebruikt Veeam gevolgd door 12 procent Commvault, 10 procent voor HP en Arcserve sluit de top vijf met 7 procent.

Hoewel Symantec het meest wordt ingezet, lijkt Commvault de laatste vijf jaar terrein te winnen. Vooral in de publieke sector wordt Commvault veel ingezet. Opvallend is dat bij de bedrijven met 50 tot 250 medewerkers CommVault niet in de top vijf voorkomt. Ook Veeam maakt de laatste jaren groei door. In 2012 werd deze oplossing nog door 1 procent van de bedrijfsvestigingen gebruikt, in 2014 door bijna 8 procent en nu geeft 13 procent van de locaties aan dat men gebruikmaakt van backup-software van deze partij.

Security-software

Computer Profile onderzocht ook het gebruik van security software. Daarbij is Microsoft het meest populair bij Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers. Antivirussoftware is hierbij buiten beschouwing gelaten. De helft van de aangetroffen security-oplossingen draagt het logo van Microsoft. Onder de in kaart gebrachte security-oplossingen vallen onder meer de ISA Server-/Forefront-oplossingen, maar ook identity en access management, authenticatie, mail security en andere content security-toepassingen.

Een segmentatie naar het marktsegment laat zien dat Microsoft security-oplossingen bovengemiddeld scoren bij locaties in het publieke domein, met 62 procent, en iets beneden gemiddeld, 31 procent, bij bedrijven met 50 tot 250 medewerkers. Intel security (McAfee) wordt ongeveer in gelijke mate ingeschakeld in de publieke sector, maar komt in verhouding meer terug bij bedrijven met 50 tot 250 medewerkers. Symantec komt met 12 procent het sterkst naar voren bij de multinationals. De trendlijn voor het aandeel in de installed base in de afgelopen jaren is stijgend voor Microsoft, redelijk stabiel voor Intel Security, Symantec en Trend Micro en iets dalend voor Check Point.

Endpoint- en antivirusoplossingen

Ruim een derde van de werkplekken wordt beschermd door software van Intel Security. Daarmee is het bij Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers de meest voorkomende antivirustoepassing. Het aandeel van Intel Security in de installed base is op dit gebied de afgelopen jaren wel enigszins teruggelopen. In 2011 bedroeg het aandeel Intel Security (toen nog McAfee) nog 38 procent. Symantec is met 22,9 procent installed base aandeel, de tweede meest gebruikte leverancier voor endpoint-bescherming. In 2011 bedroeg dat circa 21,3 procent. De nummer drie, Trend Micro, kent een aandeel in de installed base van 12,8 procent, een lichte daling vergeleken met de positie in 2011.

Opvallend daarbij is dat in de tussenliggende jaren het aandeel Trend Micro eerst licht steeg, maar vervolgens weer terug naar het niveau van 2011 daalde. Sophos heeft de afgelopen jaren een beetje terrein gewonnen tot de huidige installed base van 11,3 procent. Microsoft endpoint-/antivirussoftware komt nauwelijks meer voor binnen de geanalyseerde doelgroep. Tegenwoordig valt de endpoint-bescherming onder de System Center Configuration Manager waar dat voorheen een onderdeel van Forefront vormde. De pakketten die de laatste jaren terrein winnen binnen de bekeken doelgroep zijn van ESET en Kaspersky.

Firewalls

Naast de softwarematige security-oplossingen, is ook de hardware geanalyseerd. Het gaat hier om het geheel van aanwezige routers en hardware firewalls. Dan wordt meteen de uitzonderlijke positie van Cisco op dit terrein duidelijk. Tweederde van de aangetroffen routers en hardware firewalls is afkomstig van deze leverancier. HP en Juniper maken de top drie voor Nederland compleet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-06-22T11:54:00.000Z Annemiek Sprado