MasterCard test betalen via gezichtsherkenning

Creditcardmaatschappijen MasterCard en International Card Services (ICS) zijn een proef gestart waarbij online betalingen geautoriseerd worden via gezichtsherkenning of een vingerafdruk. Volgens de bedrijven is Nederland het eerste land wereldwijd waar betalen met gezichtsherkenning in de praktijk wordt getest. 750 creditcardhouders van ABN Amro nemen aan de proef deel.

De deelnemers van de proef kunnen de komende maanden zonder pincodes, wachtwoorden en bevestigingscodes hun online aankopen afronden. De testperiode loopt van 19 augustus tot 30 november 2015. Om de autorisatiemethode mogelijk te maken is nauw samengewerkt met CA Technologies. Na de testfase zullen MasterCard en ICS beoordelen of ze verdergaan met vingerafdruk en gezichtsherkenning als autorisatiemiddel voor de Nederlandse creditcardhouders.

De bedrijven lichten toe: 'De Nederlandse consument is vooruitstrevend in het omarmen van nieuwe technologieën en is internationaal koploper in gemakkelijk, veilig en efficiënt betalingsverkeer. Om die reden wordt Nederland als ideaal testland gezien voor biometrische autorisatie.'

Selfie

Volgens de organisaties is biometrische technologie nu zover ontwikkeld, dat het ingezet kan worden om ook online betalingen simpeler en veiliger te maken. 'Deze proef gaat hiervoor het bewijs leveren. En wat is er nu makkelijker - en leuker - dan betalen met je eigen selfie of vingerafdruk', aldus Arjan Bol, country manager MasterCard Nederland.

De creditcardmaatschappijen: 'Contactloze pasjes, smartphones en smartwatches zorgen al voor nieuwe betaalervaringen in winkels. Online shoppers verwachten hetzelfde gemak voor hun betalingen in webwinkels. Dit is een belangrijke reden om de biometrische technologie te ontwikkelen. De digitale check identificeert gebruikers aan de hand van unieke persoonlijke kenmerken zoals de vingerafdruk of het gezicht. Tijdens het afrekenen in een webwinkel krijgt de consument een pop-up op zijn mobiele telefoon waarin hij met een eenvoudige vingerafdruk of gezichtsherkenning de transactie kan autoriseren.'

'Wachtwoorden verdwijnen'

Het autoriseren van online betalingen gebeurt via MasterCard Securecode, een beveiliging die vaak gebruikt wordt in combinatie met een wachtwoord of pincode. Het voordeel van biometrie ten opzichte van wachtwoorden is het gemak.

'Mensen vergeten wachtwoorden, waardoor het betalingsproces onnodig lang en complex is. Wachtwoorden zullen daarom ook langzaamaan verdwijnen en plaatsmaken voor een mogelijk gebruiksvriendelijk alternatief als biometrische identificatie', aldus André IJbema, manager risk management bij ICS.

iOS en Android

Klanten van ABN Amro die in het bezit zijn van een MasterCard creditcard, kunnen de Identity Check App downloaden in de Apple Store (iOS) of via Google Play voor Android-gebruikers. Na registratie op de website wordt een e-mail gestuurd met een unieke code, waarmee de app geactiveerd kan worden voor online betalingen.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Leuk, maar hoe zit het met opslag van de foto's en vingerafdrukken?

Met andere woorden, hoe heeft ABN het geregeld dat dit een veilige manier van betalen wordt?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-08-19T10:26:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.