Principe-akkoord over opslag gebruikersdata

Handen schudden

Europa en de Verenigde Staten hebben een principe-akkoord bereikt over het opslaan van Europese gebruikersdata in de VS. Dit verdrag vervangt Safe Harbor, dat eerder deze maand door het Europese Hof ongeldig werd verklaard. Dat heeft Věra Jourová, Eurocommissaris voor Justitie, Consumentenrechten en Gender-gelijkheid, gezegd, meldt de NOS. De nieuwsdienst baseert zich op een bericht van de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.

Volgens de NOS moeten nog wel diverse zaken worden uitgewerkt, zoals de afspraak in welke mate Amerikaanse inlichtingendiensten toegang hebben tot de data van Europese gebruikers. Het verdrag moet in januari klaar zijn.

De nieuwe overeenkomst voorziet in een scherpere controle door het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken, om zo af te dwingen dat bedrijven Europese data voldoende beschermen. Ook moeten bedrijven volgens het nieuwe verdrag beter aan consumenten uitleggen wat er met hun data gebeurt.

Daarnaast zullen nationale privacywaakhonden nauwer gaan samenwerken met de Amerikaanse autoriteiten en komen er strengere regels over het doorsluizen van gebruikersdata naar andere partijen. Verder komt er een jaarlijkse controle, uitgevoerd door zowel de Amerikaanse als Europese autoriteiten, om vast te stellen of opsporingsdiensten zich wel aan de regels houden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik weet het niet.... Ik denk dat ik me veel geruster voel als er een Europese instantie controleert of de gegevens voldoende worden beveiligd...

Hoe komt het toch dat ik zo'n onaangenaam kriebelig gevoel krijg bij dit soort meldingen?

Zo snel al iets anders klaar, in welke mate Amerikaanse Inlichtingendiensten, Amerikaans Ministerie dwingt af, beter uitleggen aan consumenten.?
Allemaal weinig vertrouwen wekkend.

Zo snel al iets anders klaar, in welke mate Amerikaanse Inlichtingendiensten, Amerikaans Ministerie dwingt af, beter uitleggen aan consumenten.?
Allemaal weinig vertrouwen wekkend.

Dat wij Europeanen ons zo laten manipuleren door die Amerikanen. Hoe is het mogelijk dat een uitspraak door het Europese hof door een Eurocommissaris Věra Jourová een paar dagen later aan de kant wordt gezet omdat er een soort van Principeakkoord onder de tafel is afgesproken. Wat houdt dit in, gaan we nu gewoon door waar we mee bezig waren en net doen of het Europese hof hierover geen uitspraak heeft gedaan. Dat de media over dit Principeakkoord van geen waarde, gelijk artikelen gaan schrijven. Dit Principeakkoord van geen waarde, is wel heel snel tot stand gekomen en is niet op vrijwillige basis tot stand gekomen. Het schijnt dat iemands zijn post door andere is door gesnuffeld.
Misschien is het voor de gewone man bij een overtreding ook mogelijk om met de rechter tot een Principeakkoord te komen. Je belooft tegen de rechter dat je niet meer dronken achter het stuur gaat zitten en geen kleine kinderen meer zal overrijden. Dan zit je 15 minuten later weer met een biertje in de hand achter het stuur.
Het is bewezen dat de Amerikanen(Google, Microsoft Apple, NSA, FBI en CIA) nooit concessies doen op dit vlak. Een Principeakkoord met Europa of wie met dan ook gaat niks veranderen aan dit superieure gedrag.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-10-27T11:32:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.