‘Wearbles perfecte ingang voor cyberthreats’

McAfee Labs presenteert ‘Threats Predicions’ Report 2016

McAfee Labs, onderdeel van Intel Security, presenteert zijn Threats Predictions report voor 2016. Een van de belangrijkste voorspellingen is de groei van het aantal devices per persoon en de gevolgen daarvan voor het securitylandschap. Wearables zullen volgens het rapport een van de belangrijkste ingangen worden voor cybercriminelen om de achterliggende infrastructuur van een organisatie binnen te dringen.

In het rapport kijkt McAfee Labs terug of de voorspellingen van het verleden daadwerkelijk zijn uitgekomen en werpt een blik in de toekomst. Voor deze vooruitblik van de komende vijf jaar heeft het lab eenentwintig experts geïnterviewd uit de cybersecurity-industrie. Daarbij is gevraagd welke actoren impact hebben op het cybersecuritylandschap. Hoe het gedrag van aanvallers en hun doelen veranderen en hoe de markt daarop zal reageren.

Vijf jaar geleden voorspelde McAfee Labs al dat er meer gebruikers, meer data en de inzet van de cloud grote gevolgen zouden hebben voor dreigingen en kwetsbaarheden binnen organisaties. Deze voorspellingen zijn uitgekomen, maar dit is volgens de securityorganisatie nog maar het begin van wat komen gaat. Flexibele en mobiele manieren van werken dagen de it-afdeling uit. Medewerkers werken ook niet altijd meer in het vertrouwde netwerk, maar loggen ook in op openbare hotspots. Securityleveranciers moesten hun oplossingen aanpassen aan de groeiende variëteit van apparaten, cloud-opslag en processen.

Opkomst wearables

De diversiteit in toestellen zal door de komst van het internet of things (IoT)en uitbreiding van diverse wearables alleen maar toenemen. Als voorbeeld wordt de connected car genoemd. Auto’s zijn niet met het oog op security ontworpen. Volgens Raj Samani, cto Intel Security Europe, zitten er daarom behoorlijk veel uitdagingen en interessante ontwikkelingen in het komende jaar voor de auto-industrie.

Wearables zullen volgens het onderzoek de perfecte ingang vormen voor cybercrime. Via wearables, zoals smart watches, die verbonden zijn aan zakelijke devices kunnen aanvallers bij de achterliggende infrastructuren komen van organisaties. Er ligt dan ook een uitdaging in het ontwikkelen van security voor wearables.

Het rapport laat een groei zien in diversiteit van apparaten. Zo gaan het aantal soorten tablets groeien van 248 miljoen in 2015 naar in 269 miljoen in 2019. Wearables groeien van 72 miljoen types dit jaar naar in 156 miljoen 2019 en IoT-devices van 15 miljard soorten in 2015 naar 200 miljard in 2020. McAfee Labs voorspelt ook dat de cloudmarkt groeit van 97 miljard dollar nu naar 159 miljard dollar in 2020. Al die diversiteit zal een grote invloed hebben op de ontwikkeling van beveiligingsoplossingen.

Meer uitwisseling tussen publiek en privaat

Sharing threat intelligence wordt volgens het onderzoek de trend voor 2016. Ook overheid ziet de urgentie en gaat hiermee aan de slag. Zo heeft de Amerikaanse President Obama over dit onderwerp onlangs een serieuze toespraak gehouden tijdens het Witte Huis Summit over Cybersecurity en Consumentenbeveiliging in februari, laat het McAfee Labs-panel weten tijdens Intel Security Focus 2015. Obama tekende hierbij een verdrag om het delen van informatie over cyberdreigingen tussen de publieke en private sector meer te promoten en te stimuleren.

Volgens Jeanette Jarvis, Director, Product Management bij McAfee Labs, is het belangrijk dat organisaties en vooral partners meer informatie met elkaar gaan delen omtrent cybersecurity, zodat organisaties gezamenlijk het hoofd boven cybercriminelen houden. Jarvis laat weten dat steeds meer aanvallen doelgericht zijn op het verkrijgen van informatie en dat geld niet altijd het doel is, maar dat gegevens ook steeds vaker worden gebruikt als chantagemiddel.

Vertrouwen tussen partners wordt volgens Jarvis steeds belangrijker aangezien het dreigingslandschap steeds meer uitbreid. Tegenwoordig kan iedereen een malware of ransomware pakket online bestellen. Cybercrime wordt daarbij dus voor iedereen beschikbaar.

Het gehele rapport gaat in detail in op de verschillende ontwikkelingen in het securitylandschap. Het laat duidelijk zien dat security een steeds grotere markt wordt, aangezien het landschap groeit in soorten dreigingen en doelen. Er zijn diverse ontwikkelingen voor zowel de consument als de zakelijke markt, omdat steeds meer medewerkers zich met de eigen device keuze en de koppeling van wearables zich als consument gedragen.

Volgens McAfee Labs is het belangrijk om als partners meer informatie uit te wisselen over cyberdreigingen om de baas te blijven, maar daarbij is het ook belangrijk om samen te werken. Een organisatie kan mede door de groei van dreigingen niet op alle security-vlakken de beste zijn, daarom is het volgens het securitybedrijf belangrijk om klanten de keuze te bieden in verschillende oplossingen van verschillende partners. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-18T11:25:00.000Z Annemiek Sprado
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.