KPN past quantumversleuteling toe in datacenters

Dit artikel delen:
Kwantum

KPN heeft voor het eerst ‘end-to-end’ quantum key-distributie (qkd) toegepast in het netwerk tussen de datacenters van KPN in Den Haag en Rotterdam. Hierbij werkt KPN samen met ID Quantique, een Zwitsers bedrijf gespecialiseerd in quantumversleuteling. Volgens het ict-concern ontstaat hierdoor een ongeëvenaard veiligheidsniveau voor het verzenden van vertrouwelijke informatie. KPN wil de komende jaren de mogelijkheden van resistente versleuteling via quantum computing verder onderzoeken en ontwikkelen.

Volgens Jaya Baloo, hoofd informatiebeveiliging bij KPN, maakt de komst van de quantumcomputer over een paar jaar een groot deel van de bestaande encryptiemethoden onveilig. ‘De quantum computer is in staat rekenopdrachten die nu oneindig veel tijd vereisen, zoals een wiskundige aanval op een cryptografische algoritme, razendsnel op te lossen. Dit betekent dat bedrijven en organisaties nu al moeten gaan nadenken over nieuwe strategieën voor versleuteling, zoals qkd, en ook hoe ze nieuwe post-quantumcryptografie moeten toepassen.’

Volgens KPN is quantum-gedistribueerde informatie niet te kopiëren en zijn aftappers, afluisteraars of hackers te detecteren. Door het inzetten van qkd in het netwerk wordt de versleutelapplicatie steeds van nieuw veilig sleutelmateriaal voorzien, die vervolgens gebruikt wordt voor gegevenscodering. Dit verhoogt de veiligheid van de versleuteling van gevoelige en vertrouwelijke informatie, waarmee klanten van KPN een ongeëvenaard veiligheidsniveau kunnen bereiken voor het verzenden van vertrouwelijke en gevoelige informatie, aldus het ict-bedrijf.

Kelly Richdale van ID Quantique licht verder toe: ‘Waar conventionele versleuteling is gebaseerd op wiskundige principes, is quantumversleuteling gebaseerd op natuurkundige principes. Dit geeft de mogelijkheid om informatie in het netwerk tussen verschillende datacenters te beschermen met een aantoonbaar hoog niveau van bescherming in de toekomst, zelfs na de komst van de quantumcomputer.’

Congres

Kelly Richdale spreekt vandaag over quantumversleuteling tijdens Quantum Europe 2016, een conferentie in Amsterdam over quantumtechnologie in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap 2016. Tijdens het evenement wordt een quantummanifest gepresenteerd met een strategie waarmee Europa met deze technologie wereldwijd tot de kopgroep kan blijven behoren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-17T10:31:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.