Cybercrimineel valt aan, spioneert en vernieuwt methode

Dit artikel delen:
Beveiliging

Nederlandse criminelen organiseren zich steeds beter en gebruiken geavanceerde digitale aanvalsmethoden. Het afgelopen jaar vonden verschillende grootschalige aanvallen plaats met een hoge organisatiegraad, gericht op diefstal van geld en kostbare informatie. Dat blijkt uit het Cybersecuritybeeld Nederland 2016 dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff vandaag aanbood aan de Tweede Kamer.

Naast de overheid waren bedrijven en burgers slachtoffer van cybercrime. Beroepscriminelen vormen daarmee volgens het rapport een steeds grotere bedreiging voor de digitale veiligheid in Nederland.

Digitale dijkbewaking

Afgelopen jaar was er sprake van toenemende reële cyberdreigingen. Volgens Dijkhoff zijn de bevindingen uit het rapport zorgelijk: ‘Deze ontwikkelingen hebben consequenties voor heel Nederland. Digitale veiligheid is een randvoorwaarde voor het veilig functioneren van onze samenleving en belangrijk voor het vertrouwen in de economie. Via het Nationaal Detectie Netwerk informeren overheid en bedrijven elkaar over actuele dreigingen. Op deze digitale dijkbewaking ga ik de komende tijd extra inzetten. We moeten realistisch zijn: niemand kan op elk moment alles overzien. Daarom moeten overheid en samenleving samenwerken om onze online wereld veilig te houden. De basis is weten waar kwetsbaarheden zijn, die informatie delen en dan de boel dichten.'

Spionage

Ook digitale spionage is volgens het Cybersecuritybeeld het afgelopen jaar toegenomen. Deze spionage is gericht op politieke en economische informatie. De inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben bijvoorbeeld spionage waargenomen bij Nederlandse bedrijven binnen de defensie-industrie en sectoren als high-tech, chemie, energie, life sciences en health en de watersector. Hierbij is vastgesteld dat de aanvallers op zoek waren naar zeer specialistische technologie en soms zelfs naar experimentele technologie die zijn marktwaarde nog moet bewijzen.

Veilige software

De ministerraad heeft naar eigen zeggen eerder al diverse maatregelen genomen om de digitale veiligheid van Nederland te versterken. Via het actieprogramma van de tweede Nationale Cyber Security Strategie zijn stappen gezet. Zo zet de regering publiekscampagnes zoals Alert Online in om het bewustzijn te vergroten en wordt er geïnvesteerd in innovatie en onderwijs. 

De staatssecretaris: ‘Nederland heeft de kennis, kunde en capaciteiten om op dit moment op topniveau in het digitale domein te kunnen acteren. Toch zijn extra inspanningen noodzakelijk. Om de bedreigingen het hoofd te blijven bieden, moeten we de volgende stap zetten om in het digitale tijdperk mee te komen. Dat kan alleen als overheid en het bedrijfsleven samen optrekken. De samenleving verwacht dat ook.’

Cybersecuritybeeld Nederland

Het Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) 2016 biedt inzicht in de belangen, dreigingen en weerbaarheid en daarmee samenhangende ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity. Het rapport richt zich primair op Nederland, over de periode mei 2015 tot en met april 2016. Het CSBN wordt jaarlijks door het Nationaal Cyber Security Centrum gepubliceerd en komt tot stand in samenwerking met publieke en private partners.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-06T10:15:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.