Citrix noemt zichzelf securitybedrijf

Citrix Synergy 2017

Dit artikel delen:

CEO Kirill Tatarinov tijdens Citrix Synergy 2017

Volgens Kirill Tatarinov wordt Citrix een securityorganisatie. Dat maakte de topman van de vdi-leverancier bekend tijdens het klantenevenement Citrix Synergy 2017 in Orlando, Florida. Naast de opvallende nieuwe profilering kondigt het bedrijf ook een nieuwe beveiligingstoepassing aan, genaamd Citrix Analytics. De oplossing wordt in het gehele productportfolio geïntegreerd en moet aan de hand van gebruikersgedrag securityproblemen voorkomen.

Het is voor de voormalige Microsoft-topman de tweede Synergie die hij meemaakt. Kirill Tatarinov startte in januari 2016 als hoofd van Citrix. De veranderingen die hij bij de virtual desktop infrastructure (vdi)-specialist wil doorvoeren, worden op deze Synergie duidelijk. Zo zijn de thema’s kunstmatige intelligentie, mobiliteit, IoT en cybersecurity de belangrijke thema's waar Citrix de komende jaren op gaat inspelen. Security is tijdens dit congres een belangrijke zichtbare pijler.

Citrix noemt zichzelf vanaf nu ook een securityorganisatie. Niet zozeer door het aanbieden van bepaalde tools, maar door ict-beveiliging integraal in diensten en platformen op te nemen. Hiervoor is onder andere de Citrix Secure Digital Workspace verbeterd. Deze digitale werkplek combineert de toegang tot het beheer van mobiele-, SaaS-, web- en Windows-apps én -documenten. Daarnaast brengt het toegang, controle en werkstromen in één oplossing tesamen.

Wildgroei in de cloud

Citrix Secure Digital Workspace

De digitale werkplek speelt in op 'cloud sprawl', de wildgroei aan diverse cloudapplicaties en -oplossingen binnen een organisatie. Daardoor raakt de it-afdeling het overzicht van hun diverse oplossingen en de beveiliging daarover kwijt. Daarnaast moeten gebruikers op steeds meer verschillende cloudapplicaties inloggen. In de Digital Workspace van Citrix is er onder andere 'single sign on' voor diverse cloudapplicaties opgenomen om het gebruikersgemak voor gebruikers te verbeteren, 'unified endpoint management' en app ops. Uiteindelijk moet dit leiden tot een beter beheer van de diverse cloudapplicaties.  

Analytics

Naast productverbeteringen in het huidige portfolio is een van de grootste aankondigingen op deze Synergie de bekendmaking van Citrix Analytics. Dit is een beveiligingsoplossing op basis van gedragsanalyses. Volgens ceo Tatarinov is het belangrijk om te kijken naar het gedrag van gebruikers in plaats van naar dat van cybercriminelen. De context van gedrag kan aangeven waar bepaalde risico’s zitten. Met gedragsanalyses kunnen bepaalde lekken of dreigingen voorkomen worden.  

Citrix Analytics zal het Citrix NetScaler Management en Analytics Systeem (MAS) uitbreiden met gedragsdetectie, meer inzicht en het proactief oplossen van mogelijke risico’s. De beveiligingsoplossing moet datasets analyseren in het gehele productportfolio van Citrix,bestaande uit XenApp/XenDesktop, XenMobile, ShareFile en NetScaler, en maakt gebruik van algoritmen voor machine learning en technologie om afwijkend gedrag te detecteren.

Uitrol

Citrix Analytics wordt vanaf het derde kwartaal 2017 opgenomen in verschillende producten en daarna uitgerold in het gehele portfolio van Citrix Cloud. Data uit Analytics worden geanonimiseerd gebruikt en de toepassing zal voldoen aan de Europese GDPR die in mei 2018 ingaat, aldus het Amerikaanse bedrijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-05-24T17:29:00.000Z Annemiek Sprado


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.