Palo Alto waarschuwt voor Android-trojan in 40 apps

Facebook, WhatsApp en Skype kwetsbaar voor malware via rooting app

Dit artikel delen:
Voorspelling

Ict-beveiliger Palo Alto Networks waarschuwt voor SpyDealer. Dat is een Trojaans virus voor Android-toestellen dat kan binnendringen via veertig verschillende apps. De malware steelt informatie zoals privédata via apps als Facebook, WhatsApp en Skype door misbruik te maken van de toegangsdienst voor Android.

Palo Alto Networks licht toe: 'Om binnen te komen worden exploits gebruikt uit de commerciële rooting app Baidu Easy Root. Wanneer de aanvaller eenmaal is binnen gedrongen in het Android-apparaat kan deze telefoongesprekken, audio en video opnemen, foto’s maken met de camera aan de voor- en achterkant, de locatie van het apparaat zien en screenshots nemen.'

Volgens de ict-beveiliger is SpyDealer is alleen effectief op Android-apparaten die draaien op versies tussen 2.2 en 4.4. De rooting tool ondersteunt alleen die versies. De criminelen achter SpyDealer maken gebruik van de populariteit van Google Android-toestellen. 'Mensen gebruiken steeds vaker hun smartphone voor de opslag van belangrijke persoonlijke en zakelijke gegevens. Die data is in trek bij kwaadwillenden.'

Volgens Palo Alto hebben de criminelen het het onder meer gemunt op contactgegevens, screenshots van concurrentiegevoelige informatie en locatiegegevens. In een technische blogpost gaat de ict-beveiliginger verder in op de code van SpyDealer en de versies die in omloop zijn. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-07T13:47:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.