Nieuwe Sober-versie verspreidt ultrarechtse spam

Dit artikel delen:

Leek het er vorige week nog op dat het Sober-virus gestopt is, afgelopen weekend bleek helaas het tegendeel: een nieuwe variant, Sober-Q, brak uit - en vervuilde vele duizenden mailboxen met extreem-rechtse spamberichten.

Was het na 9 mei ineens stil op het Sober-front, afgelopen weekend was het mis. Binnen 24 uur had Sober Q. zich over honderdduizenden computers verspreid. Was de meest recente variant qua bericht-inhoud nog vriendelijk - de ontvangers werd verteld dat ze ingeloot waren voor kaartjes voor het Wereldkampioenschap Voetbal - Sober Q. is dat absoluut niet. Als onderwerp staat er bijvoorbeeld Multi-Kulturell = Multi-Kriminell en de mails zelf wijzen door naar racistische Duitse web-sites.

 

Helemaal vervelend is dat het virus vooral verschijnt op computers die eerder al besmet waren met Sober P.; Sober Q. downloadt zichzelf op deze pc's. In plaats van zichzelf door te sturen, gebruikt het de geinfecteerde computers vervolgens om de racistische spam mee te versturen. Het lijkt er dus op dat de schrijver van het virus dus een grote groep computers onder controle heeft - een zogenaamd zombie-leger. En dat betekent dat de wereld nog lang niet van Sober af is...

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

In reactie op uw bericht van de trojan Sober Q het volgende : wij zijn een bedrijf met een netwerk van PC's en op een van deze is het sober p genesteld om daarna te muteren in Sober Q. Na het lezen van alerhande berichtgeving hebben wij een aantal vragen:
- Is het mogelijk het virus te verwijderen??
- Zijn de andere PC's veilig, binnen het netwerk ??

De mutatie naar Sober R schijnt te zijn verijdeld.
- Is di definitief??
- Kan de hacker onze PC'nog beheren??

Ik hoop dat iemand ons kan helpen.
Rick

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-17T09:15:00.000Z Redactie Computable/Computer Idee
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.