Virusblokkeringssysteem Virbl doet zijn werk

Dit artikel delen:

Het vorig jaar door internetaanbieder BIT begonnen blokkeringsysteem voor virusmails Virbl begint zijn vruchten af te werpen. De overlast van het Sober-virus vorige week was aanzienlijk minder groot dan een vergelijkbaar mailvirus vorig jaar.

De overlast die zakelijk internetaanbieder BIT begin mei ervoer bij de uitbraak van het virus Sober P was tien keer zo klein als bij soortgelijke besmettingen vorig jaar. Dit zegt technisch directeur Alex Bik.

 

Het bedrijf onderschepte in de week dat het virus actief was op zijn mailservers ongeveer 24 duizend berichten die dit virus als bestand bij zich droegen. Een jaar terug lag dit aantal tien keer zo hoog, schat Bik. Het merendeel van de virusberichten die twee weken terug door besmette computers werden rondgestuurd, is door de servers van de isp (internet service provider) geweigerd. Dit komt doordat de ip-adressen van deze machines na twee virusberichten op een zwarte lijst van het Virbl-systeem verschijnen. Alle berichten die volgen vanaf hetzelfde adres worden geweigerd doordat de server geen smtp-verbinding meer toestaat.

Bik kan geen schatting geven van de besparing die met de introductie van Virbl gerealiseerd is. "Zeker is dat BIT door dit systeem momenteel met minder mailservers toekan, omdat de belasting bij virusuitbraken lager is. Ook van de antivirus-omgeving wordt minder gevraagd doordat een groot deel van de besmette berichten niet meer aankomt en dus niet meer gescand hoeft te worden."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-20T11:17:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.