Virus gijzelt documenten op computers

Dit artikel delen:

Naast virussen, diefstal van identiteit, wormen, dos-aanvallen en spyware hebben kwaadwillenden nu ook een manier gevonden om elektronische documenten te gijzelen. De documenten worden versleuteld en voor de digitale sleutel moet losgeld betaald worden.

Dat meldt The Associated Press. Bovenstaand geval kwam aan het licht in Amerika en lijkt een op zichzelf staand voorval. Een losgeldbrief werd op de pc achtergelaten met daarin een e-mailadres. Voor tweehonderd dollar kon het slachtoffer de digitale sleutel krijgen waarmee zijn documenten waren verzegeld.

 

"Dit is hetzelfde als dat iemand in je huis inbreekt, al je waardevolle spullen in een kluis doet en jou niet de combinatie van die kluis geeft", zegt Symantec-beveilingingsmanager Oliver Friedrichs tegen AP.

Het is onderzoekers van het bedrijf Lurqh in Chicago gelukt om de encryptie te kraken zonder het losgeld te betalen, maar zij vrezen dat, net als andere internet-aanvallen, deze technologie mettertijd zal evolueren in software die minder makkelijk te kraken is.

 

Er zijn nog geen andere gevallen van een dergelijke gijzeling bekend en volgens experts is het feit dat een hacker losgeld eist, zijn zwakte. Banktransacties zijn immers makkelijk te traceren. "Het probleem is dat het geld ergens heen gestuurd moet worden. En een geldtransactie is makkelijker te traceren dan een e-mailaccount."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-25T13:55:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.