Managed hosting door True

Publiek-private blockchain-projecten stapelen zich op

Dit artikel delen:

Het aantal publiek-private samenwerkingen rondom blockchain groeit flink. Steeds vaker zoeken bedrijven en overheden de samenwerking op om de mogelijkheden van blockchain te verkennen. Volgens de initiatiefnemers gaat Nederland internationaal voorop. Een greep uit de initiatieven: een blockchain hackaton met 64 deelnemers die in april 2018 plaatsvindt, en een groep bedrijven die gemeenten uitdaagt om pilots te starten met blockchaintechnologie.

Volgens hackatonorganisator DutchChain is Nederland internationaal gezien koploper in blockchain-initiatieven. Bij de Blockchain Hackathon die in april plaatsvindt, werken 64 teams aan de inzet van blockchaintechnologie voor specifieke toepassingen. Inmiddels zijn de eerste bijeenkomsten gepland.

Deelnemers zijn onder andere: APG, Universitair Medisch Centrum Groningen, Nuon/ Vattenfall, Gasunie, New Energy Coalition, de Politie, het Kadaster, de Kamer van Koophandel, Enexis en het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Van 26 januari tot en met 14 Februari 2018 vinden verdiepende sessies plaats waarbij deelnemers in zeven verschillende sectoren de toepassing van blockchain vormgeven Daarvoor komen blockchainexperts en sectorexperts samen om praktische toepassingen van blockchaintechnologie te creëren. De toepassingen worden tijdens de zogenoemde Blockchaingers Hackathon (5-8 april, 2018) uitgewerkt. De teams worden ondersteund door experts van blockchainplatforms zoals Bitcoin, Ethereum, Parity, BigchainDB, Microsoft, Hyperledger en Iota.

Gemeenten

Een ander initiatief dat is aangekondigd, is een samenwerking tussen Enable U, BCT-Software, Sphereon en eSpecialisten. Die adviseurs willen overheden helpen om met behulp van blockchaintechnologie concrete samenhangende oplossingen te organiseren en gecontroleerde transacties met burgers uitvoeren. Volgens de bedrijven is de inzet dat burgers de regie hebben over privacygegevens en de vaststelling van hun identiteit.

De bedrijven zijn nog op zoek naar gemeenten die samen met hen een pilot willen uitvoeren. Het doel van de pilot is om de toegevoegde waarde van blockchaintechnologie in verschillende ict- omgevingen aan te tonen. Men hanteert daarvoor een aantal uitgangspunten, waardoor toepassingen, zoals digitaal waarmerken en uitvoeren van geautoriseerde transacties mogelijk worden. Ict-uitvoeringsorganisatie bij de overheid, Ictu, steunt het initiatief en brengt als onafhankelijke adviseur waar mogelijk kennis in over innovatie en blockchaintechnologie. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Jouw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met je persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-22T11:38:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.