'Geen subsidie-bedrog en monopoliepositie bij HSD'

Dit artikel delen:

Er is geen sprake geweest van subsidie-gesjoemel tussen de gemeente Den Haag en The Hague Security Delta. Ook staat de stichting open voor nieuwe toetreders en heeft de organisatie geen monopoliepositie wat betreft subsidieaanvragen van cybersecuritybedrijven bij de gemeente. Dit stellen onderzoekers van de Galan Groep die in opdracht van de gemeente Den Haag onderzoek uitvoerde naar de HSD. Dit, nadat in diverse media werd gesteld dat er veel mis zou zijn met de cybersecurityclub.

De onderzoekers van de Golan Groep concluderen in hun rapport dat de subsidieverlening, de subsidiebesteding en de verantwoording daarvan door de stichting HSD volgens de gangbare regels is toegekend, besteed en verantwoord. Ze geven wel aan dat het voor aanvragers duidelijk(er) moet zijn aan welke eisen moet worden voldaan voordat bedrijven in aanmerking komen voor een bepaalde subsidie. Ook schrijven de onderzoekers dat er geen sprake is van een monopoliepositie van de HSD. Ze hebben geen beperkingen kunnen vinden of voorbeelden gezien die hebben geleid tot een afwijzing aan een partij van een Haagse subsidie (in de cybersecurity-sector) die samenhangt met de positie van de stichting HSD.

Raad van Toezicht

De onderzoekers stellen in het rapport ook voor dat de HSD een Raad van Toezicht aanstelt, maar de gemeente Den Haag zou dan geen plaats in die Raad van Toezicht moeten ambiëre. Zo heeft deze geen directe invloed op de aansturing van de stichting HSD.

Bovendien menen ze dat over de resultaten van de HSD in de toekomst zakelijker moet worden gecommuniceerd met minder wervende teksten. De onderzoekers schrijven: ‘In de communicatie over verantwoording door stichting HSD worden begrippen niet structureel van elkaar gescheiden zodat niet altijd helder blijkt wat nu de concrete activiteiten van de stichting HSD zijn geweest die mogelijk tot bepaalde gewenste effecten (groei aantal bedrijven gevestigd in Haagse regio, aantal arbeidsplaatsen in Haagse veiligheidssector) hebben geleid. Om een adequaat inzicht te verkrijgen in de resultaten is een zakelijke voortgangsrapportage gewenst, die minder wordt gelardeerd met wervende teksten en een duidelijke koppeling legt met het jaarplan en het strategisch plan van de stichting HSD’.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zou het waar zijn om dit rapport als volgt te vertalen? - "Voor zo ver wij kunnen zien heeft niemand een overtreding begaan (maar wij zijn organisatie deskundigen geen juristen) maar men heeft wel aan overdrijving gedaan (en niet zo maar een beetje)"

Kijk nu al uit naar het artikel wat bij Follow the Money gaat verschijnen die ook al in het verleden hier zeer uitgebreid aandacht aan hebben besteed.

Zelf denk ik het er mijne van.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-03-13T10:26:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.