Managed hosting door True

Foscam-babyfoons en camera's zijn onveilig

Consumentenbond roept eigenaars op om direct update uit te voeren

Dit artikel delen:
cybersecurity

De Consumentenbond adviseert eigenaars van een Foscam-babyfoon of -beveiligings- of -ip-camera om deze zo snel mogelijk te updaten. Een beveiligingslek in 56 modellen van deze camera’s en twee modellen babyfoons maken van deze apparaten een eenvoudig doelwit voor hackers. Foscam heeft hiervoor inmiddels op zijn site een beveiligingsupdate aangeboden.

Een bezoek aan een malafide of geïnfecteerde website is voldoende om hackers de gelegenheid te geven de camera’s over te nemen en beelden van de camera te bekijken. Ook is via de camera toegang te krijgen tot thuisnetwerken.

In een video demonstreert de Consumentenbond hoe van het lek in de Foscam-camera’s misbruik is te maken. De clip toont dat camera’s die via het web te benaderen zijn, direct zijn te hacken.

Zelf updaten

De oproep van de Consumentenbond is opmerkelijk. Vorige maand al maakte het IoT-beveiligingsbedrijf VDOO melding van een lek in 55 typen Foscam-camera’s. Nu ontdekt de bond dus ook nog gaten in twee babycams, de Fosbaby en de Fosbaby P1, en in een beveiligingscamera.

Om het lek te dichten, hebben de kwetsbare apparaten een onmiddellijke update nodig. Het geplaagde Foscam heeft hiervoor weliswaar een update beschikbaar gesteld, maar deze wordt niet automatisch geïnstalleerd. Consumenten moeten dit handmatig doen. Hoe dat moet, staat uitgelegd op de site van de Consumentenbond.

De bond heeft bovendien kritiek op Foscam omdat de melding in een app over de beschikbaarheid van de update ‘verstopt en klein’ is. De notificatie heeft ook nog eens een vergelijkbare vormgeving als voor andere meldingen, zoals marketingberichten. De fabrikant heeft nu toegezegd de update nadrukkelijker onder de aandacht van gebruikers te brengen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met je persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-12T13:52:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.