Productiefout ‘saboteert’ authenticatie paspoort

App beschikbaar om document te controleren

Dit artikel delen:

Door een technisch probleem tijdens de productie van circa vijfduizend paspoorten en identiteitskaarten kan het voorkomen dat de elektronische echtheidskenmerken in de reisdocumenten niet werken. Dat schrijft Raymond Knops, staatssecretaris Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, in een brief aan de Tweede Kamer.

Hoewel er geen signalen zijn dat de productiefout tot problemen leidt bij grenscontroles, ontvangen Nederlanders die mogelijk een hiaat in hun reisdocument hebben wel een brief hoe dit te controleren. Knops laat in zijn schrijven weten dat de gemankeerde reisdocumenten gewoon geldig zijn, ook als de fout met het echtheidskenmerk optreedt, een controlemechanisme dat extra zekerheid verschaft over de authenticiteit van het document.

Zeker vijfduizend reisdocumenten beschadigd

De storing trad op tijdens de productie bij IDEMIA gedurende zeven weken in de periode van april tot en met juni van dit jaar. Een steekproef wijst uit dat de fout voorkomt bij bijna één procent van de in die weken geproduceerde reisdocumenten. Dat zijn ongeveer vijfduizend exemplaren.

Burgers kunnen vanaf vandaag zelf met een gratis app op een Android-telefoon controleren of dit probleem zich voordoet bij hun reisdocument. Daarnaast kunnen zij vanaf maandag 16 juli terecht bij gemeenten of Nederlandse ambassades in het buitenland om na te gaan of de fout in het betreffende document is geslopen. Reizigers kunnen gewoon op vakantie gaan. Mocht zich een probleem voordoen, dan kan een persoon zich wenden tot de reguliere grenscontrole. Zowel de Koninklijke Marechaussee als de buitenlandse grensbewakingsautoriteiten zijn op de hoogte van de foutmelding, aldus Knops.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is zo dubbel. Als er een productiefout is dan wil men dat wel even door de vingers zien en mag je met een waardeloos document reizen. Als je uit principiële overwegingen niet je vingerafdrukken wilt afgeven voor het paspoort dan wordt dat geweigerd.
Het zal met dan ook niet verbazen als de onderwereld heer op inspeelt en zorgt dat een aantal zelfgemaakte paspoorten ook onder die 'coulance regeling' valt.
Slordig, heel erg slordig dit.

Dus je kan een app installeren op je Android toestel (die moet ik eerst kopen)... dan tot de conclusie komen dat er niets mis is...en de app weer verwijderen.

Wie heeft bedacht dat een app een goed idee is voor één (jawel 1) dingetje controleren? Dat kan toch zeker wel gewoon via een website?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-13T16:38:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.