Weinig animo om data te laten verwijderen

Recht om vergeten te worden is vooral interessant bij sociale media

Dit artikel delen:

Met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), die eind mei 2018 van kracht is geworden, hebben Nederlanders het recht om persoonsgegevens bij organisaties op te vragen en te laten verwijderen. Echter blijkt minder dan de helft (44 procent) van de Nederlanders behoefte te hebben om organisaties en bedrijven te benaderen om persoonsgegevens te laten verwijderen.

Dit blijkt uit onderzoek van KPMG onder ruim duizend Nederlandse burgers. Uit de analyse blijkt dat vrijwel iedere Nederlander (98 procent) op de hoogte is van de AVG. Iets meer dan 80 procent zegt volmondig ‘ja’ op de vraag of zij op de hoogte zijn van de invoering van de AVG. Bijna 20 procent heeft er weleens van gehoord.

Dat is een forse stijging in vergelijking tot maart dit jaar. Toen was ruim 80 procent van de Nederlanders niet bekend met de invoering van de wet. Echter blijkt dat 60 procent van diegenen die bekend zijn met de wet niet weten welke nieuwe rechten zij hebben gekregen.

Echter is zes op de tien burgers, die zegt op de hoogte zijn van de wet, niet op de hoogte van het recht om vergeten te worden. Wanneer ze hier op geattendeerd worden, blijkt dat 48 procent geen behoefte heeft om zijn gegevens in te zien. Een kwart zou zijn data bij de overheid aanvragen, gevolgd door zorgaanbieders (20 procent).

Wantrouwen in sociale media

Ook blijkt dat 44 procent geen behoefte heeft om zijn persoonsgegevens te laten verwijderen. Bijna een derde (32 procent) zou dit recht inzetten om zijn data bij sociale media, zoals Facebook en Twitter, te laten verwijderen. Dat wordt gevolgd door webshops (25 procent) en supermarkten (18 procent).

Het onderzoek toont aan dat sociale media verreweg het minst worden vertrouwd. Of Nederlanders daadwerkelijk hun gegevens bij sociale media gaan opvragen en/of verwijderen, betwijfelt KPMG-partner Koos Wolters: ‘Slechts 5 procent van de Nederlanders heeft zijn Facebook-account verwijderd nadat bekend werd dat persoonlijke gegevens op grote schaal op straat waren komen te liggen.’

Voorzorgsmaatregelen nauwelijks benut

70 procent van de Nederlanders vindt privacy zeer belangrijk en wil meer controle op het internet. Toch blijkt dat de voor de hand liggende maatregelen in beperkte mate genomen worden. Minder dan de helft verwijdert inmiddels browsercookies en minder dan 40 procent beheert de zichtbaarheid van persoonlijke informatie op de sociale media. Gebruikersnamen en wachtwoorden om sites te bezoeken worden door minder dan 40 procent van de Nederlanders met regelmaat gewijzigd. Slechts 18 procent leest bij een bezoek aan een website het privacyreglement en niet meer dan 11 procent de meldingen over cookies.

Ook andere mogelijkheden worden relatief onbenut gelaten. Bijna 20 procent heeft de incognito-modus in de webbrowser geactiveerd om te voorkomen dat gebruikers van dezelfde computer het internetgedrag kunnen volgen. De mogelijkheid tot encryptie wordt door slechts 15 procent gebruikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-16T11:31:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.