Privacy by Design wint met Irma-app Brouwer Prijs

Honderdduizend euro beschikbaar voor verdere ontwikkeling

Dit artikel delen:

De Brouwer Prijs voor Wetenschap en Samenleving 2018 gaat naar de stichting Privacy by Design. De stichting heeft een beveiligde smartphone-app ontwikkeld, Irma (I Reveal My Attributes), die de gebruiker zelf in staat stelt te kiezen welke persoonsgegevens worden gedeeld en tegelijkertijd de garantie biedt dat die gegevens correct zijn. De stichting krijgt honderdduizend euro om de app verder te ontwikkelen.

De Irma-app is gebouwd door de stichting Privacy by Design, een onderzoekscollectief onder aanvoering van hoogleraar Bart Jacobs, hoogleraar beveiliging en correctheid van programmatuur, van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

De Brouwer Prijs voor Wetenschap en Samenleving is bestemd voor een persoon of organisatie in Nederland die door een wetenschappelijk of maatschappelijk initiatief de samenhang en het onderling vertrouwen in de samenleving bevordert. De prijs, die dit jaar voor de tweede maal wordt uitgereikt, is ingesteld door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, bestaat uit een bedrag van honderdduizend euro. De prijsuitreiking vindt plaats op maandag 19 november. 

Grip krijgen

Naar het oordeel van de jury, onder leiding van bestuurder en ex-politica Marlies Veldhuijzen van Zanten, adresseert het project een groot en groeiend maatschappelijk probleem: de bescherming van persoonsgegevens in een samenleving waarin mensen zich steeds vaker moeten identificeren en de zorg groeit dat men de grip kwijt raakt over de eigen persoonsgegevens met identiteitsfraude als 'worst case scenario'. Privacy by Design beoogt met Irma die grip, en daarmee vertrouwen in de samenleving, terug te geven. De jury heeft naast de maatschappelijke urgentie van het initiatief, vooral het criterium van de wetenschappelijke onderbouwing zwaar laten wegen.

Bij de gemeente Nijmegen loopt inmiddels een proefproject waarbij een groep inwoners de mogelijkheid krijgt om hun gegevens uit de Basisregistratie Personen op te vragen en deze te gebruiken voor hun ‘digitale identiteit’ in de app Irma.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met je persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Vacatures bij Radboud Universiteit

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-22T10:59:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.