VS roept bondgenoten op tot boycot Huawei

Dit artikel delen:
Digitale overheid

De Amerikaanse regering gaat Europese landen en bedrijven oproepen om geen gebruik te maken van netwerkapparatuur van de Chinese telecomaanbieder Huawei. Bedrijven die de apparatuur van Chinese leveranciers vervangen, kunnen zelfs subsidie krijgen.

Dat melden bronnen aan de Wall Street Journal. Volgens die Amerikaanse krant probeert de regering van de VS landen over te halen om Chinese leveranciers in de ban te doen uit angst voor banden met de Chinese regering. Volgens de Amerikaanse regering zijn er risico’s dat Chinese leveranciers, die vaak voortkomen uit staatsbedrijven, via hun netwerken en apparatuur informatie wegsluizen naar de regering in Peking.

In het artikel wordt gemeld dat Amerikaanse overheidsfunctionarissen hun collega’s in landen die veel gebruik maken van Huawei-apparatuur, zoals Duitsland, Italië en Japan, hebben ingelicht over wat zij zien als cyberbeveiligingsrisico's.

De VS zijn vooral bezorgd over het gebruik van Chinese telecomapparatuur in landen die Amerikaanse militaire bases huisvesten. Het Ministerie van Defensie heeft zijn eigen satellieten en telecomnetwerk voor gevoelige communicatie, maar voor dataverkeer van militaire installaties wordt in sommige gevallen gebruikgemaakt van netwerkapparatuur van Chinese leveranciers.

 

Zorgen in Nederland

In Nederland zijn er ook zorgen over inmenging van de Chinese staat via telecomapparatuur en software.

De VVD en GroenLinks vinden dat Nederland moet stoppen met het gebruik van Chinese software voor de vitale infrastructuur van de overheid. Dat gaat onder meer om het C2000-netwerk voor hulpdiensten waar ook Chinese partijen bij betrokken zijn. Het gaat hier overigens niet om Huawei.

Huawei in Rotterdamse haven

Er zijn ook zorgen om de plannen rondom nieuwe 5G-netwerken waarin Huawei ook in Nederland fors inzet. Huawei draait met KPN een testproject met 5G-apparatuur bij Shell Pernis in de Rotterdamse Haven.      

Een woordvoerder van Huawei meldde eerder al aan Computable dat er nog nooit een bewijs tegenover Huawei is geleverd van spionage of banden met de Chinese overheid. 'Alles is op basis van speculaties en veronderstellingen.' Het bedrijf doet geen uitspraken over de algehele houding van westerse overheden tegenover China en Chinese fabrikanten.

De zaak rondom verdenkingen van Huawei speelt sinds 2012, toen het Chinese ict-bedrijf in Amerikaanse overheidsdocumenten als risicovol werd aangeduid vanwege vermeende banden met de Chinese staat en apparatuur en software zoud inzetten voor het doorsluizen van data.
Volgens critici is de boycot een geopolitiek middel in de handelsbelemmeringen tussen de VS en China en zitten grote Amerikaanse leveranciers achter de verdachtmakingen van hun Chinese concurrenten. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Is dit niet een vorm van Amerikaanse inmenging in het inkoopbeleid van 'bondgenoten' ?
Wat zou (behalve gezond wantrouwen) een motivatie kunnen zijn voor dit advies van onze Amerikaanse vrienden?
* Het botert niet zo heel erg goed tussen USA en China.
* Het is natuurlijk niet in Amerika's belang als klanten hun spullen niet in Amerika kopen.
* Hard- en software uit China bevat vast geen Amerikaanse achterdeurtjes.
De banden tussen Huawei en de Chinse overheid verschillen vast niet veel van de banden tussen de Amerikaanse overheid en Amerikaanse bedrijven.
Kortom dit advies klinkt als een advies van Coca Cola om geen Pepsi te drinken omdat er suiker in zit.

Huawei (met close links naar het communistische regime) wordt beschuldigd van het leveren van 'core routers' die een hoop 'chattering' traffic vertonen, maar met wie is nog onbekend.

Australie heeft Huawei al gedumpt als 5G leverancier, en de nederlndse regering in inmiddels ook wakker geworden, en worden deze zaken besproken.

Interessant: ALLES MAG:

But according to Global Policy Watch, the CCP created a new draft law in 2017 that serves to strengthen China’s national intelligence and protect its national security. Article 11 in Chinese law grants CCP intelligence operations “all necessary methods, tactics, and channels” necessary to gather intelligence and evidence needed to punish persons who wish to harm the regime.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-23T10:47:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.