Hackers slaan toe bij websites van RTL

Dit artikel delen:

Hoofdkantoor van RTL Nederland (via Google Maps)

Criminelen hebben ingebroken op 32.000 accounts van websites van RTL Nederland. Daarbij zijn privégegevens ontvreemd. Onder de gehackte sites zijn populaire diensten, zoals Videoland, Buienradar en RTL Nieuws. Dat meldt de omroeporganisatie aan RTL Nieuws.

De hackers maakten gebruik van mailadressen en wachtwoorden die al eerder waren gelekt, onder meer vanuit de systemen van Dropbox, Ebay en LinkedIn. Deze toegangsgegevens hebben ze met behulp van een script geautomatiseerd ingevoerd. Doordat veel mensen hun inloggegevens niet hadden aangepast, verkregen de criminelen toegang tot de accounts.

Bij de inbraak is diverse persoonlijke informatie buitgemaakt, zoals naam, e-mailadres en woonadres. Niet iedereen had alle gegevens ingevoerd, waardoor bij hen minder informatie is gestolen. Volgens RTL zijn in elk geval geen betalingsgegevens ontvreemd, meldt RTL Nieuws.

Autoriteit Persoonsgegevens

RTL had de websites onvoldoende beveiligd tegen bulk entries, waarbij hackers geautomatiseerd en in grote batches proberen in te loggen. RTL heeft de getroffen accounts inmiddels geblokkeerd, totdat gebruikers hun wachtwoord aanpassen.

Overigens maakt geen van de betreffende RTL-websites melding van het datalek. De omroeporganisatie heeft wel melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-30T09:22:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.