Extra meldplicht bij ernstige digitale incidenten

Dit artikel delen:

Met het van kracht gaan van de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (op 9 november vorig jaar) moeten grote digitale-dienstverleners ernstige cyberincidenten melden bij twee Nederlandse overheidsinstanties. De verplichting is begin dit jaar ingegaan.

Dat bericht het platform Security.nl.

De meldplicht geldt voor aanbieders van essentiële diensten in de energie-, financiële- en vervoerssector. Onder de wet valt ook de sector digitale-dienstverlening, waardoor clouddiensten, online-zoekmachines en -marktplaatsen in het vizier komen te liggen. De aanbieders moeten een cyberincident opgeven bij zowel het Agentschap Telecom als het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Leveranciers van clouddiensten, zoals Software as a Service (SaaS), Platform as a Service (PaaS) en Infrastructure as a service (IaaS), moeten ernstige incidenten óók bij het Agentschap Telecom melden, maar bovendien bij het CSIRT DSP (Computer Security Incident Response Team voor digitale-dienstverleners) dat sinds 1 januari van dit jaar operationeel is.

Van ‘ernstig’ is sprake wanneer meer dan honderdduizend gebruikers in de EU negatieve gevolgen ondervinden in termen van integriteit, vertrouwelijkheid of authenticiteit. Of als één of meerdere gebruikers van de dienst meer dan een miljoen euro schade heeft opgelopen of wanneer er sprake is van een risico voor de openbare veiligheid, openbare beveiliging of het verlies van één of meerdere mensenlevens.

Rollen

De dubbele meldplicht bij een ernstig voorval heeft te maken met de rollen die het Agentschap Telecom en het CSIRT vervullen. Het agentschap treedt als toezichthouder op en controleert of organisaties zich aan de zorg- én meldplicht houden. Het CSIRT op zijn beurt brengt een incident in kaart en onderneemt vervolgens actie teneinde de maatschappelijke schade te beperken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-10T17:03:00.000Z Cees Visser


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.