SP pleit voor noodscenario ict-storing ziekenhuis

Dit artikel delen:
Ziekenhuis, kliniek, gezondheid, dokter

Alle ziekenhuizen in Nederland moeten noodscenario’s klaar hebben liggen voor het geval er grote ict-storingen plaatsvinden. Dit stelt SP-Kamerlid Maarten Hijink in schriftelijke vragen aan Bruno Bruins (VVD), minister voor Medische Zorg.

Hijink wenst van de minister een inventarisatie van welke ziekenhuizen in Nederland momenteel nog geen noodscenario’s voor ict-storingen beschikbaar hebben. Ook vraagt het Tweede Kamer-lid zich af of dit onderdeel wordt meegenomen door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid in haar onderzoek naar de digitale veiligheid van ziekenhuizen. De SP’er hoopt van Bruins de garantie te krijgen dat binnen afzienbare tijd alle ziekenhuizen zo’n noodscenario klaar hebben liggen. Daarnaast wil hij weten welke maatregelen de minister gaat nemen om een en ander voor elkaar te krijgen. Bruins moet nog reageren op de vragen van de SP’er.

Aan Computable verduidelijkt Hijink waar een noodscenario volgens hem aan moet voldoen. 'Waar het mij om gaat is dat een ziekenhuis voorbereid moet zijn op (grootschalige) uitval van systemen. Dat betekent dat de spoedeisende hulp, de intensive care en andere afdelingen waar zorg niet kan worden uitgesteld een systeem moeten hebben om op terug te vallen. Of er een noodzaak is tot wetgeving laat ik afhangen van de antwoorden van de minister. Als hij geen goed zicht heeft op de situatie of als noodplannen niet op orde zijn dan kan nieuwe wetgeving of regels die bijvoorbeeld door de Inspectie gehandhaafd worden aan de orde zijn.'

Back-upsysteem gaf niet thuis

"Het medisch personeel had geen toegang tot agenda’s, patiëntendossiers of hersenscans. "

De SP’er stelt de vragen naar aanleiding van een artikel in het Algemeen Dagblad over de ict-storing in de Noordwest Ziekenhuisgroep. Hierdoor was het volgens de krant urenlang chaos in de ziekenhuizen in Alkmaar en Den Helder. Het medisch personeel had geen toegang tot agenda’s, patiëntendossiers of hersenscans. Het back-upsysteem trad bovendien niet in werking en er was geen plan-b beschikbaar. 

Digitale Veiligheid ziekenhuizen

Hijink verwijst in zijn kamervragen naar het onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Zij neemt momenteel de digitale veiligheid van ziekenhuizen onder de loep. Aanleiding voor het onderzoek is een aantal ict-storingen in ziekenhuizen en diverse ransomware-aanvallen op Nederlandse ziekenhuizen in de afgelopen jaren. Het betreft de ict-storingen in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel van 3 juni 2018 en in het Radboudumc in Nijmegen van begin 2018.

De Onderzoeksraad wil deze voorvallen in samenhang bezien met het oog op het waarborgen van de patiëntveiligheid. De vraag die centraal staat, is hoe ziekenhuizen en hun ketenpartners verstoring, uitval en misbruik van ict proberen te voorkomen en in hoeverre zij voorbereid zijn om de gevolgen daarvan te beperken, meldt de raad op haar website.

Zorg & ICT 2019

Wilt u alles weten over de laatste digitale ontwikkelingen voor de zorg? Breng dan een bezoek aan Zorg & ICT 2019! De beurs vindt plaats in Jaarbeurs Utrecht van 12 tot en met 14 maart. Registreren kan via de site.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ben ik blij dat we het in het JBZ (Den Bosch) toch redelijk goed op orde hebben ! :-)

Alsof de ziekenhuizen en hun ICT afdelingen achtelijk zijn!
Natuurlijk zijn er noodscenario's!!

Hier wordt weer politiek ingespeeld op angsten van het publiek. Zeer kwalijk

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-21T11:46:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.