Vooral kleine webshops de dupe van formjacking

Toename gehackte webformulieren vergroot het risico op 'supplychain-aanvallen'

Dit artikel delen:

De websites van kleine en middelgrote retailers vormen relatief vaak het doelwit van formjacking. Daarbij voegen cybercriminelen code aan webformulieren op sites toe, waarmee ze de betaalgegevens van klanten stelen. Maandelijks saboteren ze zo wereldwijd ongeveer 4800 websites, blijkt uit onderzoek van Symantec.

Formjacking komt ook voor bij grote websites. Zo kregen Ticketmaster en British Airways er de afgelopen tijd mee te maken. Terwijl deze incidenten veel media-aandacht ontvangen, gebeurt de meeste formjacking juist bij kleinere retailers, aldus Symantec. De leverancier wijt de toename van formjacking voornamelijk aan het feit dat andere soorten cyberaanval, zoals ransomware en cryptojacking, minder lucratief worden.

Het is voor consumenten bijna onmogelijk om te achterhalen dat ze een besmette website bezoeken. Daardoor zijn hun persoonlijke en financiële informatie vatbaar voor identiteitsfraude, waarschuwt het bedrijf.

Kwaadaardige PowerShell-scripts

Ook voor ondernemingen is formjacking gevaarlijk. De toename ervan vergroot het risico op zogeheten supplychain-aanvallen. Daarbij verhullen criminelen hun activiteiten in het grote aantal veelgebruikte legitieme processen en standaard systeemsoftware die de it-organisatie als betrouwbaar beschouwt. Bijvoorbeeld door ongemerkt kwaadaardige PowerShell-scripts (commando's voor het eenvoudiger maken van complexe taken) te schrijven , documentmacro's te misbruiken of systeemcommando's aan te roepen.

Nederland blijkt een grote rol te spelen bij cybercrime, staat in het rapport. Zo zijn veel van de wereldwijde phishingberichten afkomstig uit ons land. Nederland staat daarmee op de derde plek, na Saoedi-Arabië en Noorwegen. Phishing is voor criminelen nog steeds een populaire manier om te infiltreren in organisaties. Het doel van phishing is vergaring van gevoelige informatie, maar ook ontwrichting van bedrijfsactiviteiten.

De leverancier baseert zijn onderzoek op de geregistreerde gebeurtenissen in zijn wereldwijde netwerk van 123 miljoen aanvalssensoren. Dagelijks blokkeert dat netwerk 142 miljoen aanvallen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-22T10:23:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.