Kaspersky dreigt met juridische stappen tegen ban Rijk

Antivirusleverancier blijft hopen op ‘positieve dialoog’ met NCSC

Dit artikel delen:

Kaspersky Lab blijft hopen op een constructieve en positieve dialoog met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) omwille van het gezamenlijke doel: Nederland digitaal veilig houden. Mocht de relatie verslechteren, dan stapt de Russische antivirusleverancier naar de rechter om de onrechtmatigheid van de door de overheid opgelegde ban te bewijzen.

Dat blijkt uit een officieel schrijven van het Europese hoofd van Kaspersky Lab, Martijn van Lom, aan het NSCS. De brief, begin deze maand aangeboden en nu naar buiten gebracht, is een reactie op een gesprek dat in januari tussen de partijen plaatsvond.

Transparant

"Daar kunt u zelf beoordelen hoe het is gesteld met de veiligheid en integriteit van de software"

Kaspersky, wiens antivirussoftware bij de rijksoverheid als gevolg van een kabinetsmaatregel uitgefaseerd zal worden uit vrees voor Russische spionage, weerlegt in een gedetailleerd schrijven de kritiek en nodigt het NSCS uit voor een bezoek aan het Transparency Center in Zürich. Van Lom is bereid om overheidsfunctionarissen tot het nieuwe datacentrum in Zwitserland toe te laten en daar in het kader van het eigen Global Transparency Initiative (GTI) inzage in de softwarebroncodes te geven.

Ook zijn daar software-assemblagesystemen, software-updates en detectieregels te onderwerpen aan gedetailleerde inspecties. ‘Daar kunt u zelf of in samenwerking met onafhankelijke partijen beoordelen hoe het is gesteld met de veiligheid en integriteit van de software’, aldus Van Lom in de brief.

Verder herinnert de softwareleverancier het NSCS eraan dat de Nederlandse overheid op 27 juni 2018 heeft aangegeven dat veranderende omstandigheden aanleiding kunnen zijn om een nieuwe afweging te maken ten aanzien van het gebruik van de antivirussoftware van Kaspersky Lab. Van Lom is van mening dat de omstandigheden inmiddels zijn veranderd, waarbij hij zich gesteund ziet door het onderzoeksrapport van securityexpert Brenno de Winter. Volgens De Winter had de overheid geen legitieme reden om de antivirussoftware van Kaspersky Lab in de ban te doen. Dat het kabinet daar toch toe besloot moet worden heroverwogen, in het belang van iedereen.

In gesprek

In het schrijven klinkt door dat Van Lom hoopt dat Kaspersky en de overheid in gesprek blijven, wat er uiteindelijk toe moet leiden dat Kaspersky weer welkom op de Nederlandse markt is. Mocht dit niet lukken of ‘onverhoopt niet het geval zijn, dan overwegen wij al dan niet juridische stappen te nemen’, besluit Van Lom.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-06T11:30:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.