Asus Live Update opende deur voor aanvallen

Dit artikel delen:
Asus

Via de Asus Live Update-software, standaard geïnstalleerd op computers en laptops van de Taiwanese fabrikant, konden hackers malware installeren. De software bevatte daarvoor een backdoor, zo bevestigt ook Asus zelf.

De backdoor werd eind januari ontdekt door het Russische beveiligingsbedrijf Kaspersky, dat Asus verwittigde. Volgens Kaspersky zou de software (die dient om automatisch de nieuwste drivers en software-updates binnen te halen) tussen juni en november van vorig jaar besmet zijn.

Volgens Asus zou ‘een klein aantal’ systemen met de kwaadaardige code geïnfecteerd zijn. Die code werd via een ‘gesofisticeerde aanval’ op de Asus-servers geplaatst en zo verder verspreid. Meer details geeft het bedrijf er niet over. De klantendienst van Asus zou getroffen klanten al ingelicht hebben en de laatste versie van de software is nu schoon.

Met de backdoor was het mogelijk malware te installeren op computers die van besmette Live Update-software waren voorzien. De code was ook getekend met officiële certificaten van Asus en stond op de eigen Asus-servers. Daardoor was hij moeilijk op te sporen. Kaspersky meent dat de backdoors gebruikt werden voor zeer gerichte aanvallen op bepaalde mac-adressen. Ze werden niet voor massale aanvallen ingezet. Het bedrijf vermoedt dat het om een zogenaamde apt-aanval ging, een gecontroleerde, hoogstaande operatie door een organisatie met zeer veel middelen.

Gebruikers van Asus-computers kunnen met een gratis tool controleren of zij een besmet systeem hebben.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-26T11:41:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.