Rusland koerst af op controversiële internetwet

Nieuwe wetgeving maakt het mogelijk internet van buitenlandse servers af te sluiten

Dit artikel delen:

Russische politici zijn hard op weg om een wet (‘Soeverein internet’) goed te keuren. Deze wet stelt Moskou in staat het internetverkeer van het land van buitenlandse servers af te sluiten. In de Doema, het lagerhuis van het Russische parlement, stemden 320 (tegen vijftien) leden er mee in de voorgestelde wet (per 1 november) aan te nemen.

De voorgestelde maatregelen hebben als doel om een systeem te creëren dat het wereldwijde internetverkeer bewaakt en op elk gewenst moment wegleidt van het binnenlandse verkeer. Door het Russisch internetverkeer van buitenlandse servers weg te houden, zo luidt de motivatie, is te voorkomen dat een vreemde mogendheid het land afsluit.

Het initiatief volgt op uitspraken van Donald Trump. De Amerikaanse president onthulde vorig jaar een nieuwe Amerikaanse cybersecurity-strategie en zei erbij dat Rusland ongestraft cyberaanvallen had uitgevoerd. De reactie van Rusland nu is om de veiligheid en betrouwbaarheid van zijn eigen netwerken te verzekeren.

Critici evenwel noemen de maatregelen die uit de nieuwe wet voortvloeien niet alleen duur, maar waarschuwen er ook voor dat de regering daarmee over ‘een enorme censuurbevoegdheid’ beschikt.

‘Het is een wetsvoorstel voor digitale slavernij en de introductie van internetcensuur’, zegt Sergei Ivanov, lid van de nationalistische liberaal-democratische partij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-12T08:40:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.