‘AIVD onderzoekt Huawei-lek bij Nederlandse telco’

Dit artikel delen:
Telecom

Inlichtingendienst AIVD onderzoekt de betrokkenheid van Huawei bij spionage in Nederland. Het Chinese bedrijf zou via een achterdeur in telecomapparatuur klantgegevens stelen bij één van de drie grote Nederlandse telecomproviders (Vodafone/ Ziggo, T-Mobile/Tele2 of KPN). Dat schrijft de Volkskrant op basis van anonieme bronnen uit de inlichtingenwereld.

De AIVD wil niet reageren op vragen over het onderzoek. ‘We zeggen niet of het klopt of dat het niet klopt. We reageren sowieso nooit op vragen over mogelijk lopende onderzoeken omdat dat ons werk kan bemoeilijken’, zegt een woordvoerder tegen de Volkskrant. Vodafone/Ziggo en KPN willen ook niet inhoudelijk reageren tegenover de krant. T-Mobile/Tele2 meldt ‘niet op de hoogte’ te zijn van een operatie waarbij de AIVD ­betrokken is.

Een woordvoerder van Huawei zegt tegen de krant dat het Chinese bedrijf niet meewerkt aan spionage. Het bedrijf dat in meerdere landen wordt beschuldigd van spionage, hamert erop dat in elk land waar we ­zakendoen, het bedrijf zich houdt aan de daar geldende wet- en regelgeving en bescherming van de privacy van klanten. Ook worden banden met de Chinese staat steevast ontkent.

China strategie

Het nieuws over een mogelijke achterdeur van de Chinese leverancier komt op een opvallend moment. Het Nederlandse kabinet maakte woensdag 15 mei 2019 zijn China-strategie bekend waarin het weliswaar pleit voor voorzichtigheid met Chinese leveranciers, maar niet aanstuurt op een volledige ban van Chinese partijen, zoals Huawei, voor het leveren van netwerkapparatuur. Landen zoals de VS bannen het bedrijf als leverancier van telecomnetwerkapparatuur. Ook zijn er landen die het bedrijf niet in hun netwerken (core) willen en alleen de antenne-apparatuur gebruiken. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De AIVD is niet geïnteresseerd in de privacy van burgers en ik zou dus kunnen gaan speculeren over 'wie van de drie' telco's getroffen is door de banden van Huawei met de Chinese staat. Ik vraag me dus vooral af of de wet niet overtreden wordt als een grootschalig lek van klantgegevens niet gemeld wordt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-16T10:18:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.