Woensdag ‘gehacktdag’ in strijd tegen cybercrime

Ouderenbond KBO-PCOB zet voorlichtingscampagne op

Dit artikel delen:

Workshop voor ouderen door T-Mobile (archief).

Seniorenorganisatie KBO-PCOB gaat de strijd aan tegen cybercriminaliteit met het starten van een voorlichtingscampagne. De organisatie die 250.000 leden telt, gaat op woensdagen in juni, uitgeroepen tot ‘gehacktdag’, voorlichtingsvideo’s tonen over cyberdreigingen. Ook geeft het via de eigen media-kanalen voorlichting.

De ouderenbond kondigt de campagne aan in een persbericht. Daarin staat dat ze aan de hand van nep-mails laten zien hoe ouderen deze herkennen en vervolgens kunnen voorkomen dat ze bestolen of gehackt worden.

De bond stelt op basis van onderzoek onder de ruim duizend leden dat zeven procent van de senioren aangeeft slachtoffer te zijn geweest van phishing. Bovendien is drie procent slachtoffer geweest van koop- of verkoopfraude via internet en twee  procent van een hack.

Internetpesten komt onder ouderen kennelijk niet voor. Niemand van de ondervraagden senioren zegt daar mee te maken hebben gehad.

In totaal is een op de tien senioren in handen gevallen van cybercriminelen. De vrees daarvoor is nog  groter; vier op de tien senioren zijn daar bang voor. ‘Ook hier zien we een sterk samenhang met de ervaring die senioren hebben met internet. Hoe meer ervaring ze hebben en hoe meer uur ze aan internet besteden, des te geringer de vrees dat slachtoffer te worden van internetcriminaliteit’, aldus de onderzoekers.

3 apparaten

Uit die cijfers blijkt dat ouderen gemiddeld tussen de twee en drie apparaten gebruiken om online te gaan. De computer thuis wordt het vaakst gebruikt, gevolgd door de tablet en de laptop. Internet wordt het meest gebruikt voor e-mail, gevolgd door internetbankieren en overheidsdiensten.

Ook komt naar voren dat vrijwel iedereen gebruik maakt van DigiD. Zeven op de tien zetten sociale media in zoals WhatsApp, Facebook en YouTube. Bijna acht op de tien senioren met internet maakt gebruik van een wachtwoord of toegangscode op het apparaat waar ze het meest mee online gaan. Zes op de tien senioren bewaren hun wachtwoorden op papier, of ze weten hun wachtwoorden uit het hoofd. En een derde gebruikt persoonlijke gegevens zoals geboortedatum, postcode en namen van bekenden als wachtwoord of als een deel van hun wachtwoorden. Ruim acht op de tien gebruiken een virusscanner en zes op de tien een firewall. Zeven op de tien maken back-ups van hun bestanden. Verder plakken twee op de tien altijd hun cameralens af wanneer deze niet wordt gebruikt.

Voor het eerst online in 1999

De organisatie schrijft verder: ‘De meeste senioren zijn rond het jaar 1999 voor het eerst online gegaan. Op dit moment gaan bijna negen op de tien senioren die internet gebruiken dagelijks online. Gemiddeld zijn zij tussen de twee en drie uur per dag online. Tegelijkertijd voelt de helft van hen zich weleens kwetsbaar achter de computer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-03T10:07:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.