Overheid pompt 5 miljoen euro in cyberdiplomatie

Dit artikel delen:

De Nederlandse overheid investeert jaarlijks vijf miljoen euro in cyberdiplomaten die zich bezighouden met veiligheid in het digitale domein en specialisten die diplomatieke posten bijstaan met cyberkwesties. Op de ambassades in Washington, Moskou, Peking, Brussel en Genève komen diplomaten die zich volledig met cyber gaan bezighouden.

Dit stelt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken in een zogenaamd ‘factsheet cyberdiplomatie’. De overheid investeert het geld in cyberdiplomatietraining voor diplomaten en een team van specialisten om de honderdveertig diplomatieke posten bij te staan met cyberkwesties. Daarnaast heeft Nederland zich volgens Blok met succes sterk gemaakt voor een zogenaamd cybersanctieregime in de EU, waardoor de unie nu kwaadwillende landen kan aanpakken. Verder worden ‘cyberoperaties die de internationale rechtsorde ondergraven publiekelijk aan de kaak gesteld waardoor er schijnwerpers komen op ontoelaatbaar gedrag.’

Bovendien stelt Blok dat Nederland zich in de VN inzet voor duidelijke internationale regels voor het digitale domein en wil het verder bouwen aan internationale cybersecuritycoalities.

De diplomatieke respons moet het bewustzijn over cyberoperaties vergroten en partijen die dergelijke aanvallen willen uitvoeren afschrikken. Daarnaast moeten de cyberdiplomaten de internationale positie van Nederland versterken.

Geen andere regels in cyberspace

‘Cybercriminelen proberen de kwetsbaarheden van onze digitale systemen uit te buiten. Een aantal staten zet steeds openlijker en agressiever cyberoperaties in met politiek-militaire doeleinden. Nederland wil dat staten en criminelen die dit ondermijnen op hun gedrag worden aangesproken’, aldus Blok in de publicatie. Ook stelt hij dat kwaadwillende staten niet langer internationaal recht aan hun laars mogen lopen of mogen doen alsof in cyberspace andere regels gelden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Interessant initiatief: Vraag is wel of het hier gaat om echte cyberspecialisten of stiekem toch omgeschoolde diplomaten uit het #bzklasje. Het antwoord is gelegen in de werving & selectie! NB: Hoe kun je je kandidaat stellen hiervoor?? #exbzmedewerker

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-11T14:23:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.