Emotet-malware neemt een pauze na stevige opmars

Dit artikel delen:
malware trojan hack

Van de Emotet-malware verschenen in het eerste halfjaar van 2019 zowat tweehonderd nieuwe versies per dag. Dat meldt de Duitse securityspecialist GData. Vorig jaar werden er ‘maar’ gemiddeld zeventig nieuwe varianten per dag gemeld. In juni bleef Emotet dan weer opvallend rustig, weet Check Point, een andere beveiliger.

Emotet dateert al van 2014 en was aanvankelijk een bank-trojan. Sinds vorig jaar wordt de malware echter vooral ingezet als een botnet voor grote spam- en malware-campagnes. In de eerste helft van 2019 stond de software dan ook voortdurend in de top-vijf van grootste wereldwijde malwarecampagnes, zegt Check Point.

Ook bij G Data volgen ze de opkomst van Emotet met argusogen. Hun specialisten zien dat cybercriminelen Emotet steeds met korte tussenpozen aanpassen om de malware een nieuw uiterlijk te geven. Daardoor ontstaan er nieuwe versies, die lastiger zijn te detecteren. In de eerste helft van dit jaar werden er zo al drieëndertigduizend varianten gesignaleerd, of tweehonderd per dag.

‘Emotet malware blijft zich vernieuwen en we zien dat cybercriminelen steeds vaker nieuwe innovatieve tactieken en technologieën toepassen’, zegt Eddy Willems, security evangelist bij G Data. ‘De malware fungeert als een soort bruggenhoofd op de systemen van geïnfecteerde gebruikers en wordt meestal verspreid via Word-documenten met schadelijke macro's. Daarna worden social engineering-methoden gebruikt om gebruikers ertoe te bewegen ze te activeren. Een Powershell-opdracht wordt vervolgens op de achtergrond uitgevoerd om de daadwerkelijke malware te installeren. Na infectie kan Emotet dan talrijke modules downloaden.'

Een opvallende vaststelling is wel dat Emotet zich in juni net heel gedeisd hield, weet Check Point. De infrastructuur achter de malware zou offline kunnen zijn voor onderhouds- en upgradewerkzaamheden, zo vermoedt het bedrijf. Zodra die achter de rug zijn, kan de malware weer toeslaan met nieuwe en nog krachtigere features.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-12T15:31:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.