Kabinet gaat phishing-sms aanpakken

Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet meer macht krijgen via aangepaste telecomwet

Dit artikel delen:
Geen nieuwe berichten

Het kabinet wil phishing-aanvallen die via sms-berichten worden verstuurd strenger aanpakken. Daarvoor wil het de telecomwet wijzigen om zo de Autoriteit Consument & Markt (ACM) meer mogelijkheden te bieden om deze vorm van cybercriminaliteit aan te pakken. Dat bevestigt een woordvoerder van staatssecretaris Mona Keijzer aan Nu.nl na berichtgeving door RTL Nieuws.

Het gaat specifiek om spoofing-aanvallen, waarbij cybercriminelen bij de phishing-sms de afzendergegevens aanpassen. Zij gebruiken bijvoorbeeld de naam en nummer van een bank, waardoor de phishing-berichten tussen de andere, legitieme berichten, van de gekozen afzender komen te staan.

Spoofing is verboden volgens de telecomwet, maar handhaving is volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) lastig. ‘De ACM mag onder de huidige wet wel achter fraude voor het gebruikte telefoonnummer gaan, maar niet achter de oplichter die de naam van de bank gebruikt’, aldus het EZK aan Nu.nl.

EKZ zegt daarom te gaan onderzoeken hoe de wet is aan te passen en de ACM meer slagkracht te bieden. Het hoopt in 2020 een wetsvoorstel klaar te hebben.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-23T11:34:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.