Radiostilte over migratie C2000

Invoering nieuw noodhulpnetwerk hoogstwaarschijnlijk pas ergens in 2020

Dit artikel delen:

Het nieuwe C2000 zal ook dit jaar waarschijnlijk niet van de grond komen. Besluitvorming over de migratie naar een nieuwe versie van het netwerk voor de mobiele communicatie tussen noodhulpdiensten is nog niet aan de orde. Oorspronkelijk zou het netwerk in het eerste kwartaal van 2017 worden opgeleverd.

'Besluitvorming over migratie worden eerst met de Kamer gedeeld, en dat is nog niet aan de orde. Als er iets te melden valt, dan wordt daarover een Kamerbrief gestuurd', meldt een woordvoerder van het ministerie van Justitie & Veiligheid op vragen van Verbinding, het vakblad voor mobiele communicatie. Opvallend, volgens het vakblad, want minister Fred Grapperhaus van Justitie & Veiligheid schreef in april van dit jaar: 'Het vernieuwde C2000 is technisch nagenoeg gereed'. Waar de ontwikkeling op stokt, is onduidelijk.

Die migratie zou in november 2019 plaatsvinden. Die planning is alweer losgelaten, vermoedt Verbinding naar aanleiding van de radiostilte die er nu heerst en geluiden die het vakblad heeft opgevangen uit de kringen rond C2000.

Eerstvolgende startdatum wordt dan maart 2020. Als die ook niet wordt gehaald, lijkt de volgende mogelijkheid november 2020 te zijn. Grote evenementen als Sail, het EK Voetbal, het Songfestival en de Formule 1 in Zandvoort mogen geen last krijgen als de migratie onverhoopt verkeerd afloopt, aldus Verbinding.

Chinese dreiging?

In 2015 is de opdracht tot vernieuwing van C2000 gegund aan een combinatie van drie bedrijven: 2Way, Eurofunk en Hytera Mobilfunk, voormalig onderdeel van een Duits bedrijf en nu dochter van het Chinese bedrijf Hytera. Vanwege de toegenomen zorgen over de groeiende invloed van de Chinese overheid liet Grapperhaus afgelopen zomer twee onderzoeken verrichten naar de risico’s van ongewenste beïnvloeding op C2000 en eventuele kwetsbaarheden.

Op basis van de beveiligingsonderzoeken en de genomen maatregelen concludeerde de minister dat er op een verantwoorde wijze vervolg is te geven aan de vernieuwing van C2000.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-10T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.