Regering verscherpt toezicht op vitale it-systemen

Prinsjesdag 2019

Dit artikel delen:
Risico-inschatting

De regering gaat strenger toezicht houden op de veiligheid van belangrijke computersystemen. De digitale weerbaarheid moet in 2020 worden verhoogd. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) ziet de digitale dreiging namelijk toenemen.

Bedrijven en instellingen die door de overheid als cruciaal worden gezien, krijgen met meer regie te maken. Regelmatig wordt gecontroleerd of ze wel voldoende digitale maatregelen ter afwering van cyberdreigingen nemen. Ook de rest van het bedrijfsleven moet op dit punt actiever worden. Verder moet het bewustzijn van de risico's worden verbeterd. Tenslotte komt er een Landelijk Dekkend Stelsel van cybersecurity samenwerkingsverbanden (LDS).

Volgens minister Grapperhaus (J&V) neemt de digitale dreiging namelijk toe. In zijn begroting wijst hij op het gevaar van digitale spionage, verstoring en sabotage door statelijke actoren. De bewindsman noemt daarbij geen namen van landen, maar bekend is dat daarmee onder meer China, Rusland en Iran worden bedoeld. 'Het Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) is zorgwekkend,' stelt hij. Ook de blijvende dreiging die uitgaat van criminele organisaties vergt onverminderde aandacht. 'Daarnaast zijn vrijwel alle vitale processen en diensten in onze samenleving afhankelijk van ict en zijn analoge alternatieven nagenoeg verdwenen.' Onder de vitale infrastructuur vallen de stroom-, gas- en drinkwatervoorziening, Schiphol, de Rotterdamse haven en het betalingsverkeer. Als die uitvallen, heeft dat enorme gevolgen voor het hele land. 

Veiligheidsrisico's

Een investeringstoets wordt uitgewerkt, die als 'instrument of last resort' kan dienen tegen nationale veiligheidsrisico’s bij overnames en investeringen. Daarnaast wordt bezien hoe de risico’s bij inkoop en aanbesteding bij de overheid en binnen de vitale infrastructuur beter beheerst kunnen worden. Er wordt proactief en in samenwerking met de sector ingezet op beperking van ongewenste technologieoverdracht. Grapperhaus denkt aan scherper toezicht op academisch onderzoek en onderwijs. Studenten en onderzoekers uit risicolanden moeten meer in de gaten worden gehouden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-18T10:45:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.